Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au atins miercuri un nou maxim si au asigurat o mare parte din lichiditate, intr-o piata care a inchis in scadere, interesul investitorilor fiind alimentat de anuntul companiei privind pretul la care va achizitiona actiuni in oferta publica de rascumparare.

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a coborat cu 0,5% dupa ce au deschis in crestere cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 35,2 milioane de lei (8 milioane de euro), insa mai mult de jumatate din aceasta suma a fost inregistrata in prima ora de la deschiderea pietei, cand transferurile cu actiuni Fondul Proprietatea au generat 98% din lichiditate.

Tranzactiile cu actiunile Fondul Proprietatea au totalizat 23,77 milioane de lei, cea mai mare valoare fiind concentrata in prima ora, cand schimburile au ajuns la 18,4 milioane de lei. Actiunile Fondul au inchis in crestere cu 0,6%, la 0,941 lei/unitate, fiind printre putinele titluri lichide cu evolutie pozitiva.

Anuntarea de catre companie a pretului la care va face achizitii prin oferta publica de rascumparare a sustinut miercuri cotatia Fondul Proprietatea, care a atins in prima ora un nou maxim, de 09,6 lei/unitate. Anterior, cel mai ridicat pret la care au fost tranzactionate actiunile companiei a fost inregistrat pe 3 octombrie, de 0,9535 lei/actiune. Fondul Proprietatea a informat marti, dupa inchiderea bursei, ca plateste in oferta publica de rascumparare a 750 milioane de actiuni un pret de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotatia de inchidere de marti, valoarea operatiunii ridicandu-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro). Actiunile Fondul Proprietatea au inchis marti sedinta bursiera la 0,9350 lei/unitate.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Cele 750 milioane de actiuni reprezinta 6% din numarul total de titluri Fondul Proprietatea. Valoarea nominala a unei actiuni este de 0,95 lei/titlu. Oferta publica se va derula intre 3 noiembrie si 2 decembrie si este deschisa tuturor actionarilor, urmand ca metoda de alocare sa fie pro-rata.
Oferta face parte din cel de-al patrulea program de achizitie de titluri proprii, inceput la 1 octombrie. Programul poate fi derulat pana in noiembrie 2015 si vizeaza achizitia a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital. In urma cu un an, Fondul Proprietatea a cumparat prin oferta publica 600 de milioane de actiuni la pretul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare fata de cotatia din piata la acel moment.

Indicele BET FI, compus din Fondul Proprietatea si cele cinci SIF-uri, a crescut cu 0,1%, iar BET NG, al sectorului energetic, a scazut cu 0,4%. Urmatoarea actiune in functie de rulaj a fost Romgaz (SNG), insa cu un total al transferurilor de zece ori mai mic decat in cazul Fondul Proprietatea. Astfel, operatiunile cu titlurile Romgaz s-au ridicat la 2,39 milioane de lei, din care 1,54 milioane de lei printr-un deal, in timp ce pretul a scazut cu 1% fata de ziua anterioara.

O lichiditate mai ridicata au inregistrat si Electrica (EL), cu transferuri de 1,26 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV), cu 1,23 milioane de lei, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,19 milioane de lei, si OMV Petrom (SNP), cu 1,16 milioane de lei. In cazul OMV Petrom, rulajul include si un transfer de tip deal de 652.500 lei. Scaderi mai mari au inregistrat Electrica, de 1,6% si BRD, de 1,2%. Indicii extins BET XT si BET BK au scazut cu 0,4%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut pentru a doua zi consecutiv, in timp ce investitorii analizeaza rezultatele mai bune decat anticipau analistii anuntate de companii precum Total si Schneider Electric.Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,8%, DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,2%, iar CAC 40 (Paris) a stagnat. In Europa Centrala, bursele de la Praga si Budapesta au scazut cu 0,8%, iar cea de la Varsovia a inregistrat un declin de 0,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Setari Cookie-uri