Investitorii au plasat ordine de subscriere pentru pachete reprezentand cumulat 76,34% din actiunile Fondului Proprietatea in oferta prin care FP vrea sa rascumpere 4,35% din propriile titluri, la un pret cu 19% peste cotatia de joi de la bursa.

Inregistrarea ordinelor de subscriere s-a incheiat joi la ora 22:00, in piata fiind inregistrate 3.384 ordine, prin care sunt puse in vanzare 10,518 miliarde de titluri. Oferta este suprasubscrisa, astfel, de 17,5 ori. Volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezinta 76,34% din toate titlurile FP.

Astfel, indicele de alocare stabilit in cadrul ofertei este de 0.05704. Prin urmare, la fiecare 100 de actiuni subscrise, investitorii vor putea vinde 5,7 titluri.

Cele mai mari doua ordine au fost plasate joi, pentru volume de actiuni reprezentand cate 7,93% din toate titlurile Fondului Proprietatea. Cel mai probabil a fost fondul american de hedging Elliott Associates, in conditiile in care este singurul actionar cu pachete atat de mari.

Elliott Associates detine actiuni reprezentand peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea, iar al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participatie de putin peste 5% din capital. Compania de administrare a investitiilor City of London are 4,87% din actiuni.

Daca statul nu aduce pe bursa...
Citeste si: Fara listarea Hidroelectrica, vanzarile de active sunt blocate la FP

Brokerii se asteptau ca in ultimele zile ale operatiunii sa fie plasate ordine pentru volume foarte mari de actiuni Fondul Proprietatea.

Oferta a inceput pe 15 octombrie si s-a incheiat joi. BCR, unul dintre intermediarii ofertei de rascumparare, a solicitat Bursei sa prelungeasca, miercuri si joi, programul pietei destinate ofertelor publice pana la ora 22:00, pentru inregistrarea ordinelor din operatiunea de la FP.

Fondul va rascumpara 600 milioane de actiuni, pentru care plateste 1 leu/titlu, respectiv cu 19,05% peste cotatia la care actiunile FP au inchis sesiunea de joi, de 0,8095 lei.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Greg Konieczny, Fondul...
Citeste si: Interviu cu managerul FP: Daca agream pretul, vindem Salrom statului

Raportat la cel mai recent pret de la bursa, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,153 miliarde lei (2,5 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Maxim istoric pentru actiunile Fondul Proprietatea