Alro (ALR) demareaza saptamana acesta o oferta publica secundara (SPO) prin care urmeaza sa fie vandute 383,7 milioane de actiuni (53,7% din companie) la un pret maxim de 6,18 lei/actiune. Investitorii persoane fizice care vor subscrie actiuni Alro in primele patru zile ale ofertei publice secundare (SPO) vor primi un discount de 7% fata de pretul final de oferta, potrivit Prospectului publicat de producatorul de aluminiu din Slatina.

Daca s-ar vinde la pretul maxim, SPO-ul Alro Slatina ar ajunge la o valoare de 2,37 mld. lei, devenind astfel cea mai mare oferta publica facuta vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti si depasind IPO-ul Electrica in valoare de 1,95 mld. lei.

Oferta Alro se desfasoara timp de 11 zile, in perioada 2 iulie – 16 iulie. Aceasta va fi structurata pe doua transe:

  • Prima transa reprezinta 85% (326.222.469) din numarul initial de actiuni oferite, aceasta fiind adresata investitorilor institutionali. Acestia pot subscrie la orice pret pana la maximul de 6,18 lei/actiune.
  • Cea de-a doua transa se adreseaza investitorilor de retail si reprezinta 15% (57.568.671) din numarul total de actiuni oferite. Investitorii de retail vor trimite ordine doar la pretul maxim de 6,18 lei/actiune, diferenta fata de pretul final de oferta urmand sa le fie returnata. In plus, micii investitori care subscriu in primele patru zile ale ofertei (pana pe 5 iulie inclusiv) primesc o reducere de 7% fata de pretul de oferta. Potrivit Prospectului, pretul de oferta va fi anuntat in jurul datei de 17 iulie.

Compania estimeaza ca nivelul comisioanelor si cheltuielile totale care urmeaza sa fie achitate de catre actionarii vanzatori in legatura cu SPO-ul sunt de aproximativ 84,8 mil. lei. Oferta Alro este intermediata de un consortiu format din Deutsche Bank si UBS, in calitate de coordonatori globali, respectiv BCR, BRD, BT Capital Partners, Raiffeisen Centrobank si Banca IMI Spa, in calitate de manageri asociati.

Ca manager de stabilizare, BCR va putea sa sa supraaloce actiuni pana la un maxim de 10% din numarul initial de actiuni oferite cuprinse in oferta. Astfel, BCR va putea, timp de 30 de zile dupa oferta, sa supraaloce Actiuni sau sa efectueze alte tranzactii de stabilizare cu scopul de a sprijini pretul de piata al actiunilor la un nivel mai mare decat cel care ar putea prevala pe piata.

De asemenea, Fondul Proprietatea a semnat un acord potrivit caruia nu va putea sa vanda actiuni Alro timp de 180 de zile dupa SPO, dar in Prospect se mentioneaza ca perioada de interdictie se afla “sub rezerva anumitor exceptii”, fara insa ca acestea sa fie detaliate. Fondul Proprietatea controleaza 10% din titlurile Alro Slatina.

Producatorul de aluminiu distribuie anul acesta 97,7% din profitul net de 391 mil. lei inregistrat in 2017. In urmatorii ani, administratorii isi propun continuarea efectuarii unor distributii cuprinse intre 70 si 90% din profitul inregistrat de companie.

“Intentia actuala a Consiliului de Administratie este aceea ca Societatea sa distribuie actionarilor sai echivalentul unei sume reprezentand intre 70 Ia suta si 90 la suta din profitul net consolidat al Grupului in medie de-a lungul unui ciclu de pret al aluminiului. Orice viitoare decizie privind distribuirea de dividende catre actionari va fi la discretia Consiliului de Administratie si va depinde de o serie de factori, inclusiv de disponibiIitatea profiturilor distribuibile ale Societatii (…)”, se mentioneaza in prospect.

Dividendul brut propus de Alro anul acesta este de 0,535 lei/actiune, reprezentand un randament de 12%.

Actiunile ALR se tranzactionau vineri pe bursa la un pret de 4,44 lei, in crestere cu 4,7%. Avand in vedere aceasta cotatie, capitalizarea companiei ajunge la 3,16 mld. lei.

Sursa foto: Alro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri