Chiriile din România se află, în prezent, la un nivel foarte ridicat în toate orașele. În condițiile în care cererea pentru închiriere este stimulată de o scădere a accesibilității și a interesului românilor de a-și cumpăra o locuință nouă, găsirea unui apartament potrivit și a unei chirii corecte este o misiune dificilă.

Trebuie menționat din capul locului că setul de recomandări de mai jos are scopul de a reduce riscurile și neplăcerile, de a vă seta așteptări realiste și pentru a vă ajuta să găsiți chiria potrivită pentru voi, deoarece locuința perfectă este un ideal greu de atins pentru cei care stau în chirie.

Acestea fiind spuse, să trecem la recomandări.

Stabilește-ți o listă de nevoi și bugetul pentru a-ți ușura căutarea

Acestea te vor ajuta să găsești apartamentul potrivit pentru tine și/sau familia ta. Vor fi criteriile după care vei începe căutările și care te vor ajuta să reduci lista căutărilor la ce ai nevoie cu adevărat.

Acestea pot fi determinate de, și nu numai:

- Motivul pentru care vrei să închiriezi o locuință - Poate fi dorința de a sta într-un apartament mai bun ori ești nevoit să te muți din varii motive. Poate fi ceva temporar până când îți vei găsi un loc mai bun sau până când îți vei cumpăra o locuință a ta. Poate închiriezi pentru a fi mai aproape de un loc de muncă, pentru studii etc.

Te va ajuta să-ți calculezi mai bine bugetul, dar să determini și lista de necesități. Te va ajuta să stabilești criterii precum: locația, tipul de imobil, numărul de camere, cât de utilată trebuie să fie locuința și așa mai departe.

- Cât plănuiești să stai în locuința respectivă - De exemplu, dacă ai nevoie de ceva temporar, poate că nu trebuie să stai în apartamentul perfect, care să-ți ofere tot ce-ți trebuie pe termen lung, dar care să-ți ofere strictul necesar.

Nu vrei să te muți într-un apartament gol, în care să stai doar un an, ca apoi să fii nevoit să pleci cu toată mobila și aparatura pe care ai cumpărat-o după tine. S-ar putea să nu se potrivească în următoarea locuință sau chiar să nu fie nevoie de ele. Sunt investiții pe care vrei să le păstrezi pentru locuința în care vrei să locuiești mai mult.

- Cu cine te muți – Este important pentru a stabili tipul de locuință, locația ei și numărul de camere. Dacă o faci singur, gândește-te că nu ai nevoie de un apartament foarte mare și cu utilări și dependințe de care nu ai nevoie. Te ajută să-ți calculezi cheltuielile într-un fel. S-ar putea să plătești în plus pentru lucruri de care nu ai nevoie.

Dacă te muți cu familia sau cu prieteni, cheltuielile sunt altele, nevoia de spațiu este mai mare, la fel și nevoia de intimitate. Te muți cu familia? Va trebui să ții cont de alte facilități din zonă, cum ar fi școlile, grădinițele, spitalele, parcurile, mall-urile.

Acestea vor fi criteriile de căutare de care va trebui să ții cont. S-ar putea să găsești o locuință într-o zonă liniștită, dar să fii departe de cea mai apropiată școală, grădiniță, spital/clinică etc.

- Bugetul de care dispui. – Suma pe care o plătești în fiecare lună către proprietar nu înseamnă bugetul de chirie. Ia în calcul cheltuielile personale sau ale familiei, ține cont de facturile care vor veni. Unele apartamente au încălzirea prin sistemul public, altele au centrale termice proprii.

Costurile sunt diferite, iar diferențele să fie majore. Întrebați la vizionare cam care este nivelul facturilor lunare. Acestea se vor cumula cu chiria și, dacă nu faceți calculul corect, s-ar putea să depășiți pragul țintit și să puneți presiune și mai mare pe buzunar, să apară întârzieri în achitarea chiriei, ce va duce și la nemulțumiri din partea proprietarilor.

Nu vrei o relație tensionată cu proprietarul. Îți poate majora chiria, îți poate cere evacuarea, iar astea vor naște alte probleme, alte cheltuieli neprevăzute și pe care ai prefera să le eviți.

La ce să fii atent la vizionări – care sunt principalele semnale de alarmă

(Sursa foto: Shutterstock)

Să spunem că am ținut cont de toate nevoile noastre, că ne-am setat așteptări realiste luând în calcul ce vrem, dar mai ales ce avem nevoie. Rezultatele căutărilor după criteriile noastre ne vor indica o listă cu potențiale locuințe apropiate de preferințele noastre.

Pentru a ne scuti din start de plimbări inutile la proprietăți ce nu vor fi pe placul nostru ar fi indicat să ținem cont de următoarele aspecte:

- Pozele sunt prea frumoase să fie adevărate. Și nu mă refer la anunțuri cu imagini prelucrate în Photoshop. Mai ales dacă anunțurile sunt urcate de agențiile imobiliare, pozele vor fi făcute din unghiuri avantajoase, încăperile vor fi perfect aranjate, imaginile luminate și colorate. Nu acesta ar trebui să fie lucrul care să vă sperie.

Am căutat de destul de multe ori apartamente de închiriat care arătau ca scoase dintr-un catalog de locuințe ideale. Portalurile de anunțuri mari și serioase depun eforturi permanente de a curăța listele de anunțuri fantomă sau anunțuri „momeală”, dar nu există nicio garanție că tot ce vedeți într-un anunț este așa cum este prezentat.

Cei care au mai căutat apartamente s-au lovit de situația în care „agentul” spune că apartamentul a fost deja închiriat și că nu a apucat să dezactiveze anunțul, dar că vă poate ajuta să vă găsiți altceva.

Personal, nu aș apela la serviciile lui, pentru că nu este un agent serios. Nu-l interesează să-mi găsesc o locuință potrivită pentru mine. Va găsi vorbe să mă deruteze și să mă convingă că știe mai bine decât mine ce-mi trebuie, că are o ofertă bună, doar ca să încaseze un comision.

Dacă o locuință arată prea bine să fie adevărată, cel mai probabil nu este adevărată. Nu vă pierdeți timpul, decât dacă nu aveți altceva mai bun de făcut.

- Chiria solicitată este mult prea mică decât media pieței. S-ar putea ca intuiția să nu te înșele. Specialiștii de la imobiliare.ro atrag și ei atenția asupra acestui aspect. Dacă ai văzut 9 anunțuri cu proprietăți relativ similare la un anumit preț, iar al zecelea anunț are un preț mult mai mic decât media, ceva s-ar putea să nu fie în regulă.

Cei de la imobiliare.ro ne recomandă ca și atunci când respectiva locuință ne interesează și vrem să programăm o vizionare, să nu ezităm să-l sunăm pe agent sau pe proprietar pentru a întreba de ce prețul e atât de mic.

Locuința ar putea ascunde eventuale probleme, să necesite reparații, amenajări suplimentare sau condiții cu care nu am fi de acord. Un exemplu ar fi să locuim cu proprietarul în casă.

Dacă anunțurile te-au convins și ai stabilit o întâlnire/vizionare, cel mai important lucru este să nu fiți timizi! Este dreptul vostru să verificați starea apartamentului, a instalațiilor, a mobilei, echipamentelor din casă. Deveniți responsabili pentru eventualele neplăceri ulterioare, iar proprietarul nu va putea fi tras la răspundere.

Dacă totul este în regulă cu apartamentul, mobila, instalațiile și echipamentele, cu siguranță veți trece la negocieri cu agentul/intermediarul sau proprietarul.

Un mare semnal de alarmă ar trebui să fie acela că nu poți discuta direct cu proprietarul. Proprietarul trebuie să fie capabil să prezinte actele de proprietate. Dacă proprietarul nu poate lua parte la negocieri, din motive obiective, intermediarul ar trebui să prezinte o procură legală.

De ce este important? S-ar putea să vă treziți dați afară de proprietar din locuință! Închirierea s-ar putea să nu fie legală sau cu acordul proprietarului! Pierdeți timp și bani.

Vom discuta mai în detaliu despre contractul de închiriere, dar dacă persoana care se recomandă că este proprietarul sau chiar proprietarul în persoană refuză să încheie un contract s-ar putea să dați de alte complicații. Vă poate evacua fără motiv și fără preaviz, să pierdeți banii de garanție, să vă majoreze luna următoare chiria, fără drept de apel. S-ar putea să nu fie proprietarul!

De asemenea, nu acceptați ca în contract să nu fie stipulat faptul că proprietarul a încasat garanția. Nu o veți recupera în niciun fel. Proprietarul vă poate ține câteva luni și să vă scoată din locuința lui când găsește următorul chiriaș. Cu care va proceda, cel mai probabil, la fel. Își va asigura un bonus consistent numai din garanțiile încasate.

Cum negociezi o chirie mai bună

(Sursa foto: Shutterstock)

Dacă ați găsit apartamentul potrivit, iar toate aspectele de mai sus nu reprezintă probleme pe care să le descoperiți la vizionare, pasul natural este acela de a încerca să bateți palma.

Poate vreți să vă testați talentul de negociere. S-ar putea să vă fie teamă să negociați, pentru a nu supăra proprietarul, de teamă să nu pierdeți apartamentul care vă place. Dar nu strică să întrebați, într-o manieră politicoasă, dacă proprietarul este dispus să negocieze, totuși.

Vorbiți cu încredere, fără rețineri. Dacă proprietarul vede că ezitați, nu veți avea succes în negociere. Proprietarii pot avea mereu scuza că așteaptă chiriașul pregătit să plătească atât cât vor.

Dacă erați de la bun început dispuși să negociați o chirie mai mică, iată câteva recomandări de la imobiliare.ro pentru a obține un preț mai bun.

- Studiază prețurile de dinainte să vii la vizionare. Vezi ce prețuri sunt practicate în orașul respectiv, în zona aleasă, pentru tipul de locuință ales, pentru timpul de amenajare, echipare și utilare. Când va veni momentul să negociezi, solicitarea ta pentru o chirie mai mică trebuie să se bazeze pe argumente solide, pe oferte comparabile, pe care să le arăți proprietarului. Trebuie să-i convingeți că sunt oferte mai bune ca a lui pe piață și că solicitările voastre sunt realiste și juste.

Trebuie reținut și faptul că proprietarii vor fi adesea subiectivi, așa că vor considera că apartamentul lor este cel mai bun din segmentul respectiv de ofertă.

- Negociază într-un mod respectuos. Niciodată nu vei obține ceva într-un mod nepoliticos. Fii ferm în vorbire, arată încredere în tine, dar nu fii nerespectuos cu proprietarul. Și nu doar în felul în care îi vorbești și în sensul alegerii unui vocabular respectuos.

Dincolo de maniera calmă și politicoasă, nu te folosi de „șantaje emoționale”, cum ar fi: „mai sunt o mie de oferte pe piață”. Și proprietarul poate replica prin faptul că „mai sunt o grămadă de chiriași care așteaptă la ușa lui”.

- Cere un preț mai mic, dar de bun simț. Această recomandare este în continuarea celei de mai sus. Este o formă de respect să nu forțezi un preț mult mai mic, pe care proprietarul îl va găsi jignitor. S-ar putea să vă spună din prima să vă căutați în altă parte. În cel mai bun caz vă vor spune că acceptă doar cât au cerut inițial. Dar dacă vă jucați cărțile corect, s-ar putea să obțineți un preț mai mic.

- Dovedește că ești de încredere! În cazurile în care și proprietarii sunt oameni serioși, deși o chirie cât mai mare este un obiectiv important pentru ei, mai importantă va fi capacitatea ta de plată a chiriei lună de lună, capacitatea ta de a avea grijă de locuința pe care ți-o încredințează. Nu vrea să-i lași dezastru în casă, nu vrea să-i tratezi proprietatea cu lipsă de respect.

Asigură-l că ai resursele necesare de a plăti și chiria, și facturile, dar să și întreții locuința. Ei sunt titularii contractelor de utilități și servicii pe care le veți găsi deja în locuințele lor. Întârzierile în plata chiriei este ceva ce îi va deranja direct, iar neplata facturilor le poate aduce probleme cu furnizorii de servicii. Pot fi introduși în bazele de date ale recuperatorilor de creanțe din cauza ta, și te poți aștepta ca asta să-l determine să te scoată din casa lui.

Convingeți-i că marele câștig din partea voastră este acela că veți avea grijă de proprietate și că se pot baza pe voi ca o sursă constantă și sigură de venit. Că vă veți ocupa de eventualele probleme, minore, care ar putea apărea. S-ar putea să nu trebuiască să reparați nimic în acea locuință sau unele cheltuieli să fie nesemnificative.

Evident, problemele care țin de obligațiile proprietarului trebuie să rămână ale lui. Multe vor fi stipulate în contractul de închiriere.

Semnează un contract de închiriere

(Sursa foto: Shutterstock)

Este de departe cea mai importantă recomandare pentru a avea o viață liniștită din postura de chiriaș.

Care sunt avantajele:

- Nu poți fi dat peste noapte afară din locuință. Vei fi protejat de preavizul stabilit între părți și pe care proprietarul trebuie să-l dea înainte de a-i cere chiriașului evacuarea;

- Chiria nu va putea fi schimbată fără acordul chiriașului. Proprietarul nu poate modifica chiria de pe o zi pe alta, fără drept de apel pentru chiriaș, fără o justificare validă. Condițiile de modificare a chiriei vor fi stipulate în contract, oferind obligații, dar și drepturi, ambelor părți;

- Îți poți recupera garanția. Garanția este o practică obișnuită la noi. Ea trebuie trecută în contract, așa cum spuneam și mai sus. Dacă nu sunt restanțe la chirie, daune sau facturi neplătite, chiriașul își poate recupera, în mod legal, garanția în mod integral, iar proprietarul nu poate refuza restituirea ei.

- Nu poți fi obligat de proprietar să-ți asumi obligațiile care-i revin. Un contract în care sunt precizate în mod clar care sunt drepturile și obligațiile tale te scapă de alte bătăi de cap.

O situație ar putea fi aceea că în blocul de apartamente se instalează camere de supraveghere, se schimbă uși, lifturi, instalații sanitare sau electrice care nu trebuie să intre în cheltuiala chiriașului.

Evident, exceptând cazurile în care aceștia vor să le acopere ei de bună voie, ca dovadă de bună credință față de proprietar sau pentru îmbunătățirea relației.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri