Pretul actiunilor Fondul Proprietatea (FP) a ajuns la un nou record dupa ce compania a anuntat ca va face o oferta de cumparare pentru 600 mil. actiuni, in prezent evaluate la aproape 100 mil. euro. Daca ASF aproba tranzactia, aceasta va fi cea mai mare oferta de cumpare din istoria Bursei. Brokerii spun ca cel mai probabil investitorii vor fi interesati sa vanda in oferta, insa cresterea foarte puternica din ultimele luni incepe sa ridice si anumite semne de intrebare.

Fondul a anuntat ca va cere acordul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a derula o oferta publica de cumparare a 600 milioane de actiuni proprii.

Oferta are ca scop accelerarea derularii programului de rascumparare aprobat deja de actionari. Cehii de la Wood&Co., precum si BCR vor intermedia tranzactia.

Cat va pune Fondul pe masa pentru rascumpararea propriilor actiuni?

Franklin Templeton, compania care administreaza FP, nu a anuntat pretul ofertei mentionand doar ca detaliile complete vor fi publicate dupa obtinerea aprobarii, care ar trebui sa fie trimisa in termen de 10 zile lucratoare, potrivit reglementarilor in vigoare.

Ca investitor institutional (...) daca ai posibilitatea sa vinzi in oferta cateva zeci de milioane de actiuni la un pret fix, desigur pare o tranzactie atractiva.

Este clar insa ca pretul se va situa in limitele de 1,5 lei /actiune si 0,2 lei/actiune, aprobate de actionari in AGA unde a fost decisa inceperea programului de rascumparari. Titlurile FP au inchis ziua de miercuri pe bursa la un pret de 0,7375 lei, in crestere cu 2%.

Oferta ar putea sa fie atractiva pentru investitorii straini interesati sa isi lichideze o parte din participatia in fond, fara a risca sa prabuseasca pretul actiunii aruncand in piata ordine de vanzare foarte mari.

„In principiu da, o parte din investitorii straini ar fi interesati sa vanda actiuni FP in oferta, dupa ce acestea au crescut constant in ultimele luni. De asemenea, ca investitor institutional te poti gandi ca daca de exemplu astazi vrei sa vinzi cateva zeci sau sute de milioane de actiuni FP, nu poti sa le descarci in piata foarte repede fara ca pretul sa nu iti fie afectat negativ. In schimb, daca ai posibilitatea sa vinzi in oferta la un pret fix, desigur pare o tranzactie atractiva”, mentioneaza Laurentiu Floroiu, director piete de capital in cadrul Bancpost.

Brokerii se feresc sa dea estimari exacte insa mentioneaza ca pretul va fi probabil unul apropiat celui la care actiunile se tranzactioneaza in prezent pe Bursa. Acestia aduaga faptul ca o parte din investitorii romani au cumparat miercuri, in speranta ca vor putea vinde mai scump in oferta.

Exista investitori care acum cumpara in speranta ca vor vinde in oferta la un pret mai ridicat. Este o strategie riscanta dar care poate da roade.

“In piata este putina confuzie legata de pret, aceasta fiind principala nelamurire a clientilor. FP va trebui sa anunte un pret, iar in acest sens se fac cele mai multe calcule. Multi investitori se gandesc ca FP vrea sa cumpere mai multe actiuni dintr-un foc, nemultumiti de ritmul programului de rascumparare, asa ca Fondul este asteptat sa ofere pretul pietei, sau chiar unul putin mai mare. Din acest motiv exista investitori care acum cumpara in speranta ca vor vinde in oferta la un pret mai ridicat. Este o strategie riscanta dar care poate da roade”, spune Marcel Murgoci, director tranzactionare in cadrul casei de brokeraj Estinvest.

Analistii de la Wood&Co. au un pret tinta de 0,81 lei pentru un titlu FP, cu recomandarea de „cumparare” („buy”). Pretul este cu 9,5% mai mare fata de cea mai recenta cotatie stabilita pe Bursa pentru actiunile Fondul Proprietatea.

Listarea unor companii din portofoliul Fondului, liberalizarea pietei energiei precum si programul de rascumparare sunt principalii factori care ii determina pe analistii Wood sa fie optimisti in privinta companiei.

Raportul a fost ultima data actualizat in luna august, 2013.

Cat vor rezista pe maxime actiunile FP?

Actiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 35% de la inceputul acesui an, cresterea accelerandu-se in special dupa startul programului de rascumparare. Desi nimeni nu se poate declara nemultumit de evolutia titlurilor FP, exista voci in piata care ridica semne de intrebare cu privire la evolutia pe termen lung a fondului. O parte din brokeri remarca faptul ca Franklin Templeton a ramas dator la capitolul administrare efectiva a portofoliului FP. Fondul a facut extrem de putine investitii in alte actiuni, achizitia din 2011 a pachetelor de titluri Raiffeisen si Erste, in valoare de 350 mil. lei, fiind printre putinele tranzactii de cumparare.

„Pretul actiunilor creste datorita acestor operatiuni pe care Templeton le face. In regula, dar fara investitii in alte actiuni, fara sa vedem o administrare activa a portofoliului, poate cineva ca garanteze ca pretul FP va ramane blocat la 0,7 sau 0,8 dupa finalizarea ofertei sau a programului de rascumparare? De asemenea si randamentul dividendului va fi erodat in conditiile in care pretul actiunii creste iar incasarile FP raman aceleasi din moment ce nu exista investitii noi care sa genereze profit”, a declarat un broker din piata.

Greg Konieczny, managerul FP, a mentionat in ultimul an ca Fondul nu va mai face achizitii de actiuni pana cand discountul fata de activul net la care actiunile FP se tranzactioneaza nu va scadea semnificativ.

La presiunea principalului actionar (fondul american de hedging Elliott Associates) administratorul Fondul Proprietatea s-a concentrat in special pe vanzarile de actiuni. In primavara acestui an Fondul a vandut 1,11% din Petrom (SNP) pentru 246,6 milioane lei. Pretul tranzactiei a fost cu 6% sub valoarea din piata de la acea data a titlurilor SNP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri