Acționarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton, cu doar un an de zile, așa cum ceruse Ministerului Finațelor. În plus, în Adunarea Generala a a Acționarilor FP s-a decis demararea procedurii de selecție pentru desemnarea unui nou administator pentru un mandat ce nu poate depăși 4 ani de zile, începând cu data de 1 aprilie 2024.

Templeton dorea prelungirea mandatului cu 4 ani de zile, dar statul român pare extrem de hotărât să schimbe administratorul fondului, reușind să convingă fondurile de pensii private să voteze în defavoarea companiei care s-a ocupat de managementul FP în ultimii 13 ani. Fondurile de pensii private sunt cei mai puternici acționari ai Fondul Proprietatea, împreună controlând peste 30% din acțiuni, în vreme ce statul are doar 6,9% din drepturile de vot.

Votul fondurilor de pensii este surprinzător având în vedere că până recent acestea au susținut Franklin Templeton la conducerea FP. Surse din piață spun că statul a făcut presiuni pentru ca acestea să își schimbe votul, presiuni care au venit inclusiv prin intermediul unor negocieri cu privire la modul în care sunt taxate dividendele încasate de fondurile Pilon II sau cu privire la contribuția pe care românii o plătesc din salariu la fondurile de pensii private.

Acționarii Fondul Proprietatea au mai decis să acorde noi mandate în Consiliul Reprezentanților pentru Ciprian Laduca (susținut de Swiss Capital) și Ilinca von Derenthall (BT Asset Management). De cealală parte, Liliana Anghel, susținută de Ministerul Finanțelor, nu a obținut suficiente voturi pentru a intra în board.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri