Oferta publică inițială de acțiuni Hidroelectrica (H2O) s-a încheiat cu succes, iar presa economică internațională scrie că este cel mai mare IPO din Europa de la cel al Porsche.

După încheierea ofertei Hidroelectrica, Bloomberg scrie că aceasta a fost cel mai mare IPO din România, dar și cel mai mare din Europa din 2023, în contextul unei piețe destul de reticente. Fondul Proprietatea (FP) a fost cel care a vândut acțiuni Hidroelectrica, statul român urmând să mențină controlul companiei chiar și după listarea la bursă.

”Hidroelectrica, evaluată la aproximativ 47 de miliarde de lei, ar urma să câștige din vizibilitatea crescută și din noile oportunități de finanțare pentru investițiile sale ambițioase în energii regenerabile”, afirmă publicația. ”Politica de dividende a Hidroelectrica, ce vizează distribuirea a 90% din profituri către acționari și ar putea include dividende suplimentare ar putea crește atractivitatea acțiunilor”.

Ce urmări va avea listarea la bursă a Hidroelectrica

IPO-ul Hidroelectrica, mai scrie Bloomberg, a fost al treilea din lume în 2023 și ar putea da un impuls listărilor la bursă în Europa. AH Nucera (divizia de hidrogen a Thysennkrupp) și CAB Payments Holding au venit și ele cu oferte publice de acțiuni în această perioadă, dar mult sub cea a companiei din România.

Financial Times scrie că oferta publică inițială a Hidroelectrica a fost cea mai mare din Europa după ”mega-listarea” pe bursă a Porsche, în 2022. Compania germană a fost evaluată la 75 de miliarde de euro. După IPO-ul românesc, ”piața se încălzește, dar va continua să fie selectivă”, a afirmat un banchet citat de FT.

Până acum, cel mai mare IPO din Europa de Est a fost cel al platformă de e-commerce Allegro, din Polonia – 2,3 miliarde de euro în 2020.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri