Statul român, prin intermediul Ministerului Finanțelor, vrea să îi înlăture pe administratorii de la Franklin Templeton de la conducerea Fondul Proprietatea (FP), potrivit unor surse din piață. Un prim pas în acest sens ar urma să fie alegerea în Comitetul Reprezentanților FP a Lilianei Anghel, reprezentant al Ministerului despre care vicepreședintele USR Cristian Ghinea a afirmat anterior că ar fi colonel SRI.

Schimbarea Franklin Templeton de la conducerea Fondul Proprietatea pare foarte dificilă în momentul de față, având în vedere că statul român are doar 6,91% din drepturile totale de vot de la FP, iar Templeton se bucură de mai mult timp atât de sprijinul acționarilor instituționali străini cât și al fondurilor de pensii și fondurilor de investiții locale.

Ministerul Finanțelor vrea ca acționarii Fondului Proprietatea să poată vota prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu doar un singur an și noi condiții de evaluare şi remunerare a administratorului Fondului.

Liliana Anghel a fost propusă de Ministerul Finanțelor pentru Comitetul Reprezentanților Acționarilor Fondului Proprietatea. De cealaltă parte, actualul Comitet a recomandat acționarilor Fondului să-i voteze pe Ciprian Lăduncă și Ilinca von Derenthall, pentru noi mandate.

Ciprian Lăduncă este propus de Swiss Capital, cea mai mare casă de brokeraj locală, în vreme ce Ilinca von Derenthall este propusă de BT Asset Management, unul dintre cei mai mari administratori locali de fonduri.

Liliana Anghel a mai fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, în perioada 2019-2021. În martie 2023, Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene din partea USR, afirma că Liliana Anghel (fostă secretară de stat în minister) s-a prezentat drept colonel SRI și reprezentant al serviciului după demitere. Numită ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în septembrie 2020, Liliana Anghel s-a ocupat de versiunea inițială a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Avocatul Marian Cristian Mocanu este un alt candidat pentru board-ul FP, acesta fiind autopropus. CV-urile celor patru candidați pot fi accesate la acest link.

Acționarii FP vor alege la data 25 septembrie doi membri în Consiliul de Supraveghere, ca urmare a expirării mandatelor pe care Ciprian Lăduncă și Ilinca von Derenthall le aveau.

Foto: Ministerul Finanțelor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri