Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de schemă de ajutor de stat din PNRR privind ”Sprijinirea investițiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici, în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial”.

Prin acest plan se urmărește finalizarea a cel puțin 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, prin care să se realizeze reducerea emisiilor directe și indirecte de gaze cu efect de seră cu 30%. Reducerea urmează să fie monitorizată prin intermediul unei platforme informatice pentru centralizarea și analiza consumului național de energie, precum și creșterea procentuală a implementării sistemelor de management energetic EMS la nivelul operatorilor economici, inclusiv la nivelul întreprinderilor mari consumatoare de energie. E important de precizat că sistemele de producere a energiei din surse regenerabile nu sunt eligibile pentru finanțare prin această schemă de ajutor de stat.

Documentele puse în dezbatere publică de Ministerul Energiei (ghid + anexe) pot fi consultate AICI.

Ajutorul poate ajunge la 2 milioane de euro pentru un proiect, reprezentând cel mult 65% din costurile eligibile. Bugetul total estimat al schemei este de 62 de milioane euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari, entități cu personalitate juridică înregistrate în România și care activează în conformitate cu legislația națională în domeniu, pe teritoriul României, respectând condiția înregistrării la ONRC, având cod CAEN de industrie pentru proiectul prezentat. Sunt eligibile:

• Cheltuielile cu proiectarea tehnică de detaliu.
• Cheltuieli pentru investiția de bază: construcții și instalații noi aferente proiectului, achiziție de utilaje noi, echipamente tehnologice noi și funcționale noi, montaj utilaje.
• Costurile cu asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor
• Costurile cu dirigenție de șantier

Sunt excluse activitățile legate de combustibili fosili (cu excepția proiectelor care au ca obiect generarea de energie electrică și/sau termică, precum și a infrastructurii conexe de transport și distribuție gaze naturale), activitățile legate de depozite de deșeuri și activitățile în cadrul cărora eliminarea pe termen lung a deșeurilor poate dăuna mediului.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri