Voucherele de vacanță sunt unele dintre beneficiile preferate ale angajaților care lucrează în instituțiile publice, fiind cele care contribuie, an de an, la impulsionarea turismului intern. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estima, de altfel, că dacă acestea ar fi eliminate, turismul românesc ar înregistra o scădere cu 35% - 50% a încasărilor și spunea despre acestea că sunt „cel mai important motor de promovare a destinațiilor turistice din România”. Iată ce se schimbă în privința voucherelor de vacanță pe care le vor primi bugetarii, începând cu 2024.

Vouchere de vacanță 2024. Ce trebuie să știe bugetarii

Voucherele de vacanță se vor acorda în continuare pentru angajații de la stat, iar măsura va fi menținută (cel puțin deocamdată) până în 2026. Însă, potrivit Legii 296/2023, statul va acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei (în creștere față de 1.450 lei/an cât este în prezent), în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei. Practic, acordarea voucherelor de vacanță va fi permisă doar celor ale căror salarii nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (...) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanță și la privat?

În iunie 2023, Senatul României a adoptat tacit propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, similar cu modelul implementat pentru salariații din aparatul de stat.

4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Camera Deputaților și va ajunge ulterior pe masa Președintelui Klaus Iohannis către a fi promulgată. Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.

Inițiatorii proiectului aratau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 - 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri