Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a calificat drept "apă de ploaie" măsurile de reducere a cheltuielilor publice anunţate de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, menţionând nu se desfiinţează niciun minister, nicio agenţie şi niciun angajat din sectorul public nu este trimis să lucreze în privat.

Potrivit lui Orban, prin aceste măsuri nu se desfiinţează nicio subvenţie sau plată socială injustă, niciun contract cu "firmele-lipitori", nu se face nicio reducere a sumelor alocate către primarii PSD şi PNL ca "mită electorală" sau a subvenţiei pentru partidele politice şi niciun serviciu deconcentrat nu este desfiinţat sau transferat către autorităţile locale.

"Multe dintre măsurile anunţate sunt penibile. Aşa-zisa eliminare a 200.000 de posturi vacante din organigrame nu reduce cheltuielile, pentru că posturile neocupate nu generează cheltuieli. Şi această măsură arată clar că Ciolacu doar mimează reformele şi încearcă să arunce praf în ochii oamenilor. Cum adică să permiţi ca sporurile să fie cât salariul de bază? Dacă tot vrei să faci reforma sporurilor, trebuie să o faci în mod serios, adică să desfiinţezi, pur şi simplu, o parte din sporuri, care sunt de-a dreptul stupide şi, dacă tot vrei să limitezi veniturile din sporuri, să o faci în mod serios, adică să limitezi la maxim 25% din salariul de bază. Ca să nu mai zic de unele sporuri proporţionale care nu au nicio logică să fie diferenţiate pentru şefime şi personal de execuţie (gen spor de antenă, de praf, de calculator, etc)", a scris Orban, pe Facebook.

Potrivit lui Ludovic Orban, voucherele de vacanţă trebuie să fie ori eliminate complet ori lăsate aşa cum sunt.

"Păstrarea dreptului la vouchere de vacanţă pentru angajaţii din sectorul public care câştigă mai puţin de 10.000 de lei brut instituie o nouă inechitate (pe lângă inechitatea care exista între sectorul public şi cel privat) şi nici nu conduce la vreo reducere serioasă a cheltuielilor. Se va ajunge în situaţia absurdă în care cei cu venitul sub 10.000 lei vor câştiga mai mult decât cei cu venituri de peste 10.000 de lei. În plus, cum să justifici dreptul la vacanţă plătită doar pentru cei care au un anumit nivel de venit? Ceilalţi nu au acest drept?", a mai susţinut Ludovic Orban.

În opinia sa, măsurile prezentate ca fiind "o mare reformă, nu sunt altceva decât nişte cârpeli bugetare timide, făcute cu gândul doar de a pierde cât mai puţine voturi".

"Nici astăzi, la 4 luni de la recunoaşterea găurii de la buget de 20 de miliarde de către ministrul Finanţelor Câciu, Ciolacu şi Boloş nu au anunţat măsurile de creştere a veniturilor prin creşterea unor taxe, impozite şi contribuţii. Deocamdată doar au testat piaţa, anunţând neoficial mai multe posibile măsuri, cele mai multe de domeniul absurdului economic, pentru a vedea reacţia opiniei publice şi pentru a speria mediul de afaceri şi angajaţii din privat suficient de tare astfel încât, atunci când vor veni cu măsurile efective, lumea să răsufle uşurată că dracul nu este chiar aşa de negru", a explicat liderul Forţa Dreptei.

Ludovic Orban a mai arătat că Marcel Ciolacu a deplâns dezastrul bugetar actual, dar, în loc să-l pedepsească pe "principalul vinovat" - fostul ministru al Finanţelor Adrian Câciu, l-a recompensat cu poziţia de ministru al Fondurilor Europene, "ca să producă acelaşi dezastru şi acolo".

"Cu Câciu la Fonduri europene nu trebuie ca de la nivelul Comisiei să ne fie suspendate fondurile, pentru că cel care va bloca absorbţia este chiar ministrul pus de Ciolacu", a adăugat Orban.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri