Rusia vrea să adopte noi legislații pentru a putea confisca activele companiilor occidentale "obraznice", notează Financial Times. Totodată, Kremlinul vrea să îngreuneze ieșirea acestora din Rusia, în timp ce Vladimir Putin caută modalități de a riposta la sancțiunile americane și europene.

Săptămâna trecută, Kremlinul a ordonat adoptarea unei legislații care să permită însușirea activelor occidentale la prețuri de chilipir. Mai mult de atât, există discuții ce prevăd începerea procesului naționalizare completă a grupurilor, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste deliberări.

Persoanele din interior au declarat că echipa economică a lui Putin a dorit ca amenințarea naționalizării să facă parte dintr-o abordare de tip "morcov și băț", menită să pedepsească țările occidentale care confiscă activele rusești, recompensându-le în același timp pe cele care respectă regulile Kremlinului.

Decretul confidențial al Kremlinului, consultat de Financial Times, ar da statului rus drepturi prioritare de a cumpăra orice activ occidental de vânzare la un "discount semnificativ", astfel încât să poată fi vândut cu profit.

Putin vrea să confiște companiile considerate „obraznice”

Ordinul lui Putin, semnat săptămâna trecută, impune, de asemenea, ca toți cumpărătorii privați ruși de active occidentale să fie deținuți în totalitate de ruși sau să fie în curs de excludere a tuturor acționarilor străini, ceea ce complică și mai mult orice procedură de ieșire.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat pentru FT că investitorii și companiile occidentale sunt "mai mult decât binevenite" în Rusia, dar a precizat că alții au încetat să mai plătească salariile în totalitate sau pur și simplu au decis să părăsească țara cu pierderi uriașe.

"Dacă o companie nu-și îndeplinește obligațiile, atunci, desigur, intră în categoria companiilor obraznice", a spus Peskov. "Le spunem la revedere acelor companii. Și ce facem cu activele lor după aceea este treaba noastră".

Oamenii implicați în ieșirile corporațiilor occidentale din Rusia spun că mișcarea Kremlinului deschide o "cutie a Pandorei" care va consolida în mod inevitabil controlul statului asupra economiei.

"Cred că naționalizarea este inevitabilă. Este doar o chestiune de timp", a declarat un om de afaceri senior aflat în proces de vânzare a activelor sale din Rusia. "Statul va avea nevoie de bani".

Omul de afaceri, care a declarat că plănuiește să se "strecoare pe fereastră" înainte de începerea naționalizării, crede că grupurile de mărfuri vor fi cele mai afectate, în timp ce Kremlinul caută mai multe modalități de a exploata veniturile din exporturi pentru buget. Companiile de tehnologie ar fi mai puțin afectate, deoarece sunt "greu de administrat", a adăugat el.

Cercul lui Putin a dezbătut naționalizarea companiilor occidentale de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut. Dar până acum a folosit astfel de puteri doar în cazuri rare.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri