"Balena londoneza" i-a speriat pe senatorii americani: Politicienii cer masuri impotriva traderului JPMorgan

Bruno Iksil, traderul de la JPMorgan, despre care presa internationala a scris saptamana trecuta ca administreaza atat de multi bani incat poate influenta piata CDS-urilor (evaluata la peste 10 trilioane de dolari), a atras atentia politicienilor americani, care au cerut aplicarea unor masuri menite sa limiteze tranzactiile pe care acesta le poate face.

The Wall Street Journal scrie ca in piata porecla traderului britanic este "Balena londoneza". „Balena” este cuvantul in general folosit pentru a-i descrie pe oamenii foarte bogati care obisnuiesc sa piarda milioane in cazinouri. Iksil castiga aproximativ 100 milioane de dolari pe an, acesta ocupand functia de Chief Investment Officer al biroului JPMorgan din Londra.

De cealalta parte, Bloomberg noteaza ca o alta porecla a lui Iksil este „Voldemort”, sau „Cel al carui nume nu trebuie rostit”, dupa celebrul personaj negativ din seria Harry Potter.

Compania spune ca departamentul condus de Iksil este responsabil de acoperirea riscurilor de hedging si de investirea lichiditatilor suplimentare. Mai multe surse din piata spun insa ca tranzactiile „Balenei londoneze” sunt atat de mari incat par sa fie facute cu disponibilitati financiare ale bancii, lucru interzis in SUA.

Senatorul american Jeff Merkley a criticat tranzactiile facute de trader cerand implementarea unor regulamente stricte, in vreme ce congressman-ul Brad Miller a subliniat faptul ca aceasta problema arata de ce anumite legi americane trebuie aplicate la nivel international.

Miller face referire la asa-zisa „lege a lui Volker”, care prevede anumite interdictii si limitari pentru bancile din SUA care vor sa faca in nume propriu tranzactii speculative pe pietele de capital.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Pie╚Ťe de capital »Setari Cookie-uri