City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), sprijina administratorul Fondului, Franklin Templeton, in procesul intentat de avocatul Ioana Sfiraiala, care incearca sa blocheze distribuirea dividendelor.
Compania a anuntat tot luni ca detine un pachet de 9,8% din actiunile FP, scrie Mediafax. La finele lunii martie, City of London avea un pachet de 7,21% din titluri. Participatia a crescut cu 2,59%, pachet similar cu cel transferat la 4 mai pe piata Deal de la BVB, pentru aproape 200 de milioane lei (45,2 milioane euro).

Desi Sfiraiala spune ca nu a contestat la Registrul Comertului inregistrarea deciziei AGA de la Fond privind distribuirea de dividende, FP isi mentine pozitia ca aceasta incearca sa blocheze plata dividendelor, intrucat nu si-a retras cererea in instanta.

"Deciziile contestate au primit aprobarea covarsitoare a actionarilor FP, cei care detin aceasta companie, in cadrul adunarii generale a actionarilor din 25 aprilie 2012. De aceea, City of London Investment Managemen, reitereaza sprijinul total pentru Franklin Templeton ca Manager al Fondului si pentru apararea sa solida impotriva acestor actiuni", potrivit unui comunicat transmis luni de actionarul FP.

Compania specifica in comunicat ca va lua in considerare toate masurile disponibile pentru protejarea intereselor clientilor sai, considerand ca orice intarziere a platii dividendelor si a abilitatii FP de a-si rascumpara propriile actiuni poate fi daunatoare pentru interesele actionarilor FP. Distribuirea dividendelor este programata sa inceapa la data de 29 iunie.

Administratorul Fondului Proprietatea a mentionat intr-un raspuns catre Mediafax ca in data de 2 mai Sfiraiala a inregistrat o cerere de interventie la Registrul Comertului prin care solicita sa nu fie inregistrata patru hotarari AGA din 25 aprilie. Deciziile actionarilor vizau distribuirea de dividende, aprobarea rezultatelor financiare din 2011 si ratificarea si adoptarea unor decizii AGA din septembrie 2010, prin care s-a schimbat sistemul de conducere al Fondului si a compania Franklin Templeton a fost numita administrator unic.

"Este cunoscut public faptul ca actionarii au aprobat data de 29 iunie 2012 ca data de incepere a platii dividendelor, dar fara inregistrarea la Registrul Comertului a acestei hotarari, decizia nu poate fi pusa in aplicare si, din acest motiv, data nu poate fi respectata", au mai spus reprezentantii Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea a anuntat inca din data de 10 mai ca Ioana Sfiraiala a initiat mai multe litigii pentru a bloca inregistrarea la Registrul Comertului a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor Fondului din 25 aprilie, inclusiv distribuirea de dividende.

Potrivit unor rapoarte ulterioare datei de 10 mai transmise de FP, hotararea AGA pentru distribuirea dividendelor este contestata in dosarul 15963/3/2012.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat la 25 aprilie distribuirea unor dividende de 507,6 milioane lei (aproape 113,8 milioane euro), respectiv 93% din profitul inregistrat anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro). Valoarea bruta a dividendului este de 0,03854 lei/actiune, in crestere cu 21% fata de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/actiune.

Sfiraiala a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Ea nu a contestat, insa, si AGA din aprilie 2011, cand s-a aprobat distribuirea de dividende din profitul din 2010.

Actiunile FP se tranzactionau la un pret de 0,4875 lei in sesiunea de luni a BVB, in scadere cu 0,51%. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 6,71 miliarde lei (1,5 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri