Bursa a scazut joi cu 0,54%, amplificandu-si reculul din luna mai la aproape 13,5%, astfel ca a coborat usor sub nivelul de la finalul anului trecut, pe o lichiditate redusa si salvata de transferuri cu actiuni Fondului Proprietatea (FP) si un deal cu titluri OMV Petrom (SNP).
Scaderea bursei din luna mai a fost determinata atat de corectiile de pe pietele internationale, ca urmare a temerilor privind viitorul zonei euro, cat si de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele general BET-C este cu 1,1% mai jos. Un nivel mai redus a fost atins in penultima sedinta a anului trecut, scrie Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat in luna mai cu 14,2%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 17,6%. Cei doi indici sunt inca pe plus fata de finalul anului trecut, cu un castig de 5,3% (BET) si, respectiv, 3,9% (BET-FI).

Piata a deschis sedinta de joi in imediata apropiere a nivelului de miercuri si in prima ora a trecut foarte usor pe verde, in linie cu bursele vest-europene. Desi pietele externe au ramas pe crestere, bursa locala a trecut pe scadere dupa ora 11:15, in conditiile in care investitorii care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturile usor mai jos pentru a gasi contraparte.

"Volumele foarte de mici (de actiuni tranzactionate - n.r.) din ultima perioada sunt determinate in cea mai mare parte de starea de asteptare in care se afla investitorii. O parte dintre cei care doresc sa cumpere vor sa o faca la un pret cu aproximativ 10% mai jos decat nivelul actual. Pe termen scurt, strategii de genul acesta nu au cum sa genereze volume ridicate de tranzactionare sau evolutii pozitive ale pietei. Investitorii prezenti in piata in momentul de fata sunt in mare parte de talie mica, tranzactiile mai mari sunt de cele mai multe ori deal-uri care pot fi puse pe seama investitorilor institutionali", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% sub nivelul de miercuri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,51%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,71%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu doua treimi mai mare decat rulajul sedintei anterioare, de doar 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro). Peste 68% din lichiditatea de joi a fost asigurata de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (6,9 milioane lei) si un deal cu titluri OMV Petrom (1,7 milioane lei). Actiunile transferate prin deal au fost cumparate de fond administrat de compania americana Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Cea mai recenta operatiune cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,492 lei, pret in crestere cu 1,03%.

Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a fost realizat la 0,35 lei, pret cu 1% sub inchiderea de miercuri, iar pe piata principala cotatia a scazut cu 1,53%, la 0,3481 lei. Operatiunile realizate pe piata principala cu aceste actiuni au insumat numai 197.000 de lei.

"Dupa parerea mea, ceva mai multa claritate vom avea incepand cu ultima parte a lunii iunie, dar nu exclud o perioada de cresteri in urmatoarea saptamana. Aceasta evolutie ar putea fi pusa doar pe seama unor miscari pur tehnice tinand cont de faptul ca de aproape doua saptamani indicii BET si BET-FI evolueaza in zone de supravanzare", a mai spus traderul.

Pietele vest-europene au fost pe crestere pana in jurul orei 15:30, insa dupa acest moment bursele de la Paris si Frankfurt au trecut pe rosu, odata cu publicarea unor date sub asteptari din SUA privind piata muncii si revizuirea in scadere usoara a cresterii economice in primul trimestru. Spre inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele de Paris si Frankfurt au revenit la nivelurile de miercuri, in timp ce piata de la Londra avansa cu 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri