Bursa a inchis in urcare cu 0,23%, iar lichiditatea a fost asigurata miercuri in proportie de 60% de un transfer deal cu 0,18% din actiunile BRD (10,8 milioane lei) si de unul cu 1,89% cu actiunile SIF Muntenia (11,56 milioane lei), potrivit Mediafax.

"A fost o sedinta de tranzactionare anosta la BVB, in care investitorii au actionat cu incetinitorul. Pana la ora 15:00 se tranzactionasera sub un milion de actiuni Fondul Proprietatea, in asteptarea stirilor de la Tribunal in legatura cu decizia privind intrarea in insolventa a Hidroelectrica. Chiar daca era de asteptat ca procesul tehnic de intrare in insolventa sa mearga mai departe, o parte dintre cei care nu au vandut ieri (marti, n.r) au asteptat confirmarea de azi pentru a vinde, iar pretul a atins un minim de 0,452 lei. Socul restructurarii neortodoxe a Hidroelectrica a fost absorbit insa in mare parte marti, atunci cand Fondul Poprietatea a pierdut 5 procente", a declarat pentru Mediafax Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

Actiunile au scazut puternic in sedinta precedenta, dupa ce Fondul a anuntat ca intrarea Hidroelectrica in insolventa ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea, care detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania.

Tribunalul Bucuresti a admis, miercuri, deschiderea procedurii, iar dupa acest anunt jucatorii au aratat un interes deosebit la tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea. Astfel, operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea s-au ridicat la 5,8 milioane lei, iar ultimul transfer a fost perfectat la 0,461 lei, in scadere cu 0,43%.

Cotatia minima, de 0,452 lei/unitate, a fost atinsa in jurul orei 15:30, reprezentand o scadere cu 2,37% sub referinta.

Operatiunile totale cu actiunile de la BVB au cumulat 36,91 milioane lei (8,27 milioane euro), suma cu 35% mai mare decat valoarea totala a tranzactiilor de marti, de 27,22 milioane lei (6,1 milioane euro).
Tranzactia deal cu 1,89% din actiunile SIF Muntenia a fost incheiata la un pret de 0,754 lei, cu 1,21% peste referinta.

Transferul negociat cu 0,18% din actiunile BRD a fost realizat la pretul de 8,68 lei, cu 0,93% peste referinta. Pe piata principala, titlurile bancii au inchis sesiunea la 8,7 lei, in crestere cu 1,16%, iar transferurile insumau 458.000 de lei.

Un alt rulaj important a fost raprtat si pentru actiunile Erste Bank (EBS), de 4,17 miioane lei. Interesul investitorilor pentru titluri bancii austriece a fost vizibil inca de la inceputul sesiunii, iar pretul se situa la 63,5 lei (14,22 euro) la finalul zilei, in crestere cu 1,28%.

Potrivit trader-ului de la Swiss Capital, volumul mare de tranzactionare cu actiunile Erste Bank a fost generat de un vanzator de talie mare, care a preferat sa-i ofere celui care i-a fost contraparte la Bucuresti un pret mai mic cu cel putin 1% decat cel de la Viena.

Piata principala de tranzactionare a titlurilor bancii austriece este bursa de la Viena. La finalul sedintei de la Bucuresti, pe piata din Austria actiunile Erste se tranzactionau la 14,33 euro.

Cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au inchis in crestere in medie cu 0,11%, iar titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) si FP plasau indicele BET-FI cu 0,42% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Cotatiile actiunilor companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,81% fata de nivelul de marti.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a inregistrat unde un avans de 0,24%.

Investitorii au realizat un transfer deal si cu actiunile OMV Petrom (SNP), in valoare de 750.000 lei. Cele 2 milioane de titluri au fost cedate la un pret de 0,375 lei, similar cu cel de la inchiderea de marti.

Pe piata Rasdaq, rulajul a fost de doar 427.000 lei, peste lichiditatea de marti, de 69.000 lei. Valoarea transferurilor a fost asigurata in proportie de 25% de schimburi cu actiunile firmei Morarit Panificatie Roman (MORA), in valoare de 110.000 lei.

La inchiderea sedintei, titlurile firmei erau cotate la 1,35 lei, im stagnare fata de referinta.

"Pe plan extern pietele de actiuni au mers tot cu pasi mici si asteapta cel putin un semnal «pro-stimulus» din partea Fed miercuri seara. Chiar daca revenirea din ultimele saptamani de pe piata americana a anticipat un astfel de semnal, raliul mai poate continua cateva procente. Insa, in cazul in care Fed-ul nu va spune nimic, vom vedea o iesire agresiva a speculatorilor, care nu vor mai avea unde sa vanda actiunile cumparate in saptamanile trecute", a precizat Constantinescu.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, piata de la Paris era in scadere usoara, in timp ce pietele de la Londra si Frankfurt urcau usor, sustinute de sperantele in noi masuri de relansare a economiei americane de catre Fed.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Marile companii de pe bursa bifeaza inca un semestru de cresteri