Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,32% dupa patru sedinte consecutive in care a scazut cumulat cu 3,66%, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu volume foarte reduse de actiuni.
Piata locala a deschis ziua in scadere,in contrast cu evolutia burselor vest-europene, care au inregistrat de dimineata cresteri, sustinute de zvonuri potrivit carora China ar putea introduce masuri suplimentare de stimulare a economiei. Dupa ora 13:30, bursa de la Bucuresti a revenit peste nivelul de la inchiderea sedintei precedente, insa volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse.

"In asteptarea summitului UE de la sfarsitul acestei saptamani, parca toate pietele financiare au intrat intr-o stare de amorteala. Toti investitorii stau in cea mai mare parte a timpului in expectativa si in incercarea de anticipare a masurilor care vor fi luate la acest eveniment reactioneaza la fiecare stire care apare pe aceasta tema, iar acest lucru se transmite in piata printr-o volatilitate ridicata si volume scazute de tranzactionare. Aceste miscari haotice si parca fara nicio directie nu fac altceva decat sa creasca nervozitatea investitorilor, care in aceste momente pot face miscari chibzuite", a declarat Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,55% sub nivelul de marti, scrie Mediafax.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat in crestere cu 0,55%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,77%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Recuperarea pietei a venit, insa, in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse de tranzactionare. Lichiditatea redusa a fost influentata si de oprirea de la transfer a actiunilor Fondului Proprietatea pentru AGA.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare de peste doua ori fata de lichiditatea de marti, de 26,9 milioane lei (6 milioane euro). Rulajul a fost sustinut in proportie de 35% de deal-uri cu titluri BVB (1,8 milioane lei), BRD (1,4 milioane lei), Banca Transilvania (966.000 de lei).

"Piata locala continua sa se incadreze in parametrii in care evolueaza de cateva sedinte, respectiv lichiditate scazuta si evolutii discrepante de la un titlu la altul. Singurul lucru care insa iese in evidenta este multitudinea de tranzactii de tip deal, care parca sunt iesite din peisaj, in conditiile actulale ale pietei. Faptul ca investitorii mari misca portofoliile in aceasta perioada poate fi pus mai mult pe seama considerentelor fiscale, in conditiile in care acest final de saptamana coincide si cu finalul trimestrului doi. Chiar daca starea actuala de apatie continua sa fie simtita in piata, iar fiecare sedinta este diferita de la o zi la alta, faptul ca investitorii gasesc resursele necesare pentru a sustine la cumparare actiunile in perioadele de revenire transmite incredere ca piata poate avea forta unei reveniri accelerate in orice moment", a mai spus Muresian.

Pe piata destinata obligatiunilor au fost realizate 24 de deal-uri cu obligatiuni din zece emisiuni de titluri de stat in valoare cumulata de 93 milioane lei (20,9 milioane euro).

Titlurile BVB si actiunile Bancii Transilvania au fost transferate la preturi similare ultimelor cotatii de marti, in timp ce deal-ul cu titlurile BRD a fost realizat la o cotatie cu 0,6% sub inchiderea sedintei precedente.

Pe piata principala, actiunile BVB au avansat cu 0,22%, la 23,24 lei, iar titlurile Bancii Transilvania au crescut cu 2,94%, la 0,91 lei. Evolutia actiunilor BVB a venit pe un rulaj de doar 24.000 de lei, iar cu titlurile Bancii Transilvania au fost efectuate operatiuni de 245.000 de lei.

In acelasi timp, pe piata principala actiunile BRD au crescut cu 0,84%, la 8,4 lei, iar operatiunile au cumulat 305.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de numai 270.000 de lei, valoare de doua ori sub operatiunile efectuate marti pe piata, de 570.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri