Greg Konieczny (foto), managerul Fondul Proprietatea (FP), considera ca listarea pe Bursa de la Bucuresti a Hidroelectrica nu se va mai realiza in acest an, din cauza intrarii in insolventa a producatorului de electricitate.
„Amanarea procesului de listare reprezinta unul dintre principalele dezavantaje ale insolventei. In mod sigur nu vom vedea listarea in acest an”, a declarat Konieczny.

Polonezul de la conducerea Fondul Proprietatea a mai adaugat ca din discutiile purtate pana acum cu specialistii in insolvente, procesul poate dura pana la 18 luni.

„Cu siguranta cazul Hidroelectrica este o situatie de criza. Sunt de parere ca acele contracte bilaterale si preturile din piata la vedere sunt principalele motive ale insolventei. Eu as prefera ca totul sa se finalizeze in cateva luni, si nu vad de ce compania nu s-ar mai lista”, spune Greg Konieczny.

Insolventa Hidroelectrica nu va avea impact asupra dividendelor pentru anul trecut, ce vor fi acordate incepand cu 29 iunie.

"Insolventa este un semn de intrebare privind siguranta viitoarelor oferte publice. Imediat dupa ce a aparut informatia despre Hidroelectrica, investitorii ne-au intrebat ce se va intampla cu viitoarele oferte publice. Este foarte important acum sa se arate angajament ca se va continua procesul de privatizare, implicit la Hidroelectrica, unde deja s-a ales consortiu, prin respectarea acordului cu FMI".

De asemenea, Konieczny spune ca nu vor fi efecte directe asupra planurilor FP, incluand listarea la Varsovia si rascumpararea de actiuni.

Insa, pentru continuitatea procesului de acordare de dividende, este necesara mentinerea valorii nete a activului mai mare decat valoarea unei actiuni.

Fondul Proprietatea isi va reduce cu 21% valoarea activului net la finalul lunii iunie, ca urmare a intrarii Hidroelectrica in insolventa. Fondul detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania.

"Suntem familiarizati cu procedura insolventei, mai multe companii din portofoliul nostru au fost in aceasta situatie dar, din cate am vorbit si cu avocati specializati, cazul Hidroelectrica este unic in tara, fiind vorba de o companie strategica, cu un potential urias", a mai spus managerul KP.

Prezent la conferinta M&A Outlook 2012 organizata de wall-street.ro saptamana trecuta, Lucian Isar, ministrul delegat pe probleme de afaceri, a declarat ca din punct de vedere tehnic listarea Hidroelectrica ramane in picioare.

Chiar si asa insa, toate listarile si promise de statul roman au fost recent amanate, Guvernul luand decizia de a extinde, pana in 31 decembrie 2013, perioada in care va lista la bursa actiuni ale unor companii de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri