Recuperarea vine dupa corectia de apoape 3% inregistrata miercuri, cand piata a consemnat primul recul dupa cinci sedinte in care a avansat cu 7%. Corectia de miercuri a fost influentata in principal de tensiunile politice din Romania care au culminat cu cererea USL de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Bursa a fost afectata si de unele marcari de profituri si de scaderile usoare inregistrate de bursele externe.

Cresterile usoare au fost sustinute de recuperarea pietelor vest-europene. Totodata, investitorii asteapta dezbaterea si votul din Parlament de vineri asupra cererii USL de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

La mijlocul sedintei de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,42% peste inchiderea de miercuri.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) mentineau indicele BET-FI la nivelul de la finalul sedintei precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,18%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a crescut cu 0,7%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de doar 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), valoare de peste doua ori sub rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 13,2 milioane lei (2,9 milioane euro).

Actiunile Erste (EBS) si Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 1,1 milioane lei si, respectiv, 894.000 de lei. Cele doua titluri au asigurat, astfel, 40% din rulajul pietei. Cotatia actiunilor Erste a avansat cu 2,2%, la 69,7 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 2,16%, la 0,4689 lei.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele de la Londra si Frankfurt avansau cu 0,3% si, respectiv, cu 0,6%, iar bursa de la Paris era in stagnare. Investitorii sunt in asteptarea deciziilor de politica monetara ale Bancii Centrale Europene si Bancii Angliei.