Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca limitarea drepturilor la vot in AGA de la SIF Muntenia este abuziva, fiind realizata pe "temeiul unei actiuni concertate neprobate si nejustificate legal", si solicita interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"AIPC solicita public Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa intervina imediat pentru a opri si sanctiona actele abuzive ale SAI Muntenia Invest, ca administrator al SIF Muntenia, prin care este ingradita exercitarea dreptului de vot al actionarilor SIF Muntenia (...) AIPC cere CNVM sa informeze imediat SAI Muntenia Invest SA si SIF Muntenia SA ca actul de suspendare a drepturilor de vot ale unor actionari SIF Muntenia SA, pe temeiul unei actiuni concertate neprobate si nejustificate legal, este un act lipsit de baza legala si ca nu poate fi aplicat in cadrul adunarii generale a actionarilor SIF Muntenia din data de 6/7 iulie 2012", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de asociatie Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, relateaza Mediafax.

Reprezentantii investitorilor mentioneaza ca Muntenia Invest nu are dreptul sa limiteze drepturile la vot doar pe baza unui acord de "politica comuna", asa cum a argumentat joi administratorul SIF Muntenia.

Totodata, AIPC arata ca in lipsa unor documente legale care sa demonstreze legatura dintre actionari doar CNVM poate dispune suspendarea drepturilor de vot.

CNVM va stabili vineri, in urma unei investigatii la SIF Muntenia (SIF4), daca este legala decizia SAI Muntenia Invest de limitare la 5% a drepturilor de vot ale unui grup de 37 de actionari care detin aproape 16,9% din titlurile SIF.

"O echipa a Comisiei se va deplasa astazi la sediul SIF Muntenia pentru investigatii, sa ceara documentele in baza carora Muntenia Invest a stabilit actiunea concertata, pentru ca se lucreaza pe documente, nu pe vorbe. Pe baza documentelor pe care echipa CNVM le va strange, Comisia va stabili tot azi daca decizia Muntenia Invest a fost una corecta sau va dispune anularea. CNVM a solicitat Muntenia Invest inca de joi seara, de la publicarea raportului SIF Muntenia (privind grupurile care ar actiona concertat - n.r.), sa ii transmita argumentele pe baza carora s-a stabilit actiunea concertata. Ne-au raspus ca ni le vor trimite luni, pentru ca acum sunt ocupati cu organizarea AGA", au declarat pentru Mediafax surse din cadrul CNVM.

Muntenia Invest a anuntat joi seara ca a limitat la 5% din actiuni drepturile la vot pentru un numar de 37 de actionari, printre acestia numarandu-se si investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor.

Intre cei 37 de actionari carora le-a fost limitat dreptul la vot se regasesc omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titluri, precum si compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.

Administratorul SIF Muntenia mentioneaza intr-un raport transmis joi seara ca dreptul la vot a fost limitat intrucat investitorii respectivi ar actiona concertat intrucat au "o politica comuna, cu sau fara legatura cu piata de capital", dar si pentru ca scopul asocierii lor "consta in operatiuni aflate in legatura cu unul sau mai multi emitenti (pozitii publice in legatura cu SIF-urile)".

Un alt argument este ca grupurile contin firme si sau persoane fizice care "direct sau indirect au incheiat/intermediat tranzactii cu instrumente financiare negociate in prealabil, in nume propriu sau prin persoane implicate cu acestea sau care deruleaza in mod curent tranzactii prin entitati controlate direct sau indirect de una dintre ele".

Muntenia Invest considera ca acesti investitori actioneaza concertat si pentru ca desemneaza ca mandatari aceleasi persoane pentru a le reprezenta voturile.

Adrian Pop, manager de portofoliu in cadrul companiei de administrare a investitiilor East Capital si ale carei drepturi la vot au fost limitate, catalogheaza drept abuziva declararea concertarii si limitarea drepturilor la vot.

"Obligatiile pe care le avem ca administratori de fonduri fata de investitorii in fondurile noastre si respectarea acestor obligatii nu inseamna in niciun caz ca East Capital prin fondurile pe care le administreaza actioneaza concertat cu alti actionari insitutionali sau persoane fizice. In plus, nu ii cunoastem pe majoritatea celor mentionati pe lista concertarii drepturilor noastre de vot transmisa Bursei de Valori Bucuresti de catre SIF Muntenia (...) Speram ca CNVM sa ia imediat o decizie definitiva in acest sens, astfel incat drepturile noastre de vot sa poata fi exprimate in totalitate atat in AGA (prrogramata pentru vineri si sambata -n.r.), cat si in alte adunari generale la toate SIF-urile, iar asemenea decizii de concertare dupa bunul plac al conducerii SIF-urilor sa nu se mai repete in viitor. Ne-am saturat sa ne vedem drepturile de actionar ingradite dupa bunul plac al conducerii SIF-urilor", a declarat Pop pentru Mediafax.

AGA de la SIF Muntenia, programata pentru vineri si sambata, se anunta una foarte incordata, intrucat se va discuta propunerea de revocare a actualului Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor si alegerea unuia nou. Consiliul supravegheaza activitatea administratorului societatii de investitii financiare si poate chiar propune actionarilor rezilierea contractului cu acesta.

Nu mai putin de 30 de candidati sunt inscrisi pentru cele 11 locuri in Consiliul Reprezentantilor, prin¬tre acestia numarandu-se si fostul prese¬din¬te al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, prese¬dintele UniCredit Tiriac Bank, mai multi brokeri si noua membri din actualul Consiliu al Reprezentantilor.

AGA de la SIF Muntenia nu s-a intrunit vineri, intrucat nu a fost indeplinit cvorumul necesar de 50% din actiuni.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri