Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor vest-europene si a urcat cu 1,46%, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 90% din lichiditate si au ridicat rulajul la maximul ultimei luni, conform Mediafax.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, insa majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare inainte de referendumul de la finele saptamanii pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Astfel, exceptand titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom, nicio actiune nu a inregistrat un rulaj mai mare de 501.000 de lei.

"Din punctul meu de vedere, daca referendumul va fi invalidat, tabara prezidentiala va agita lucrurile si mai tare, chiar daca de pe acum putem previziona rezultatele alegerilor parlamentare de la sfarsitul anului. Foarte probabil vom avea aceeasi majoritate. Si atunci, cum sa ne facem sperante din moment ce in loc ca Presedintia si aliatii sai sa invite membrii Guvernului sa isi faca treaba, aceasta se confrunta pe fata cu Guvernul Romaniei, cu alte cuvinte cu aproximativ jumatate din contribuabili. Dupa mine, situatia se va complica si mai tare daca rezultatul referendumului il va pastra pe actualul presedinte suspendat la Cotroceni. Si nu doar pana in toamna, ci foarte probabil inca doi ani de zile. Si atunci, de ce ar mai conta rezultatele financiare ale companiilor pe al doilea trimestru (pentru reanimarea pietei - n.r.)?", a declarat directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, Laurentiu Floroiu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 1,72%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,68%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 1,84%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,43% peste inchiderea de marti.

Noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 1,42%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Cu tranzactii de 70,2 milioane lei si, respectiv, 4 milioane lei, actiunile Fondului Proprietatea si titlurile OMV Petrom au asigurat 95% din lichiditatea pietei, de 78,2 milioane lei (16,8 milioane euro).

Trei tranzactii negociate cu aproape 0,92% din actiunile Fondului Proprietatea (59,9 milioane lei) si un deal cu 0,47% din titlurile Ropharma (852.000 de lei) au ridicat lichiditatea pietei actiunilor la milioane lei ( milioane euro). Astfel, rulajul pietei a fost cu 51% mai mare decat lichiditatea sedintei precedente, de 51,7 milioane lei (11,2 milioane euro).

Un rulaj mai mare decat cel de miercuri a fost atins la 26 iunie, cand inregistrarea rezultatelor ofertei de preluare de la Azomures (AZO) in sistemul bursei a ridicat lichiditatea la 267,7 milioane lei (aproape 60 milioane euro). Valoarea ofertei Azomures a fost de 240,8 milioane lei (53,9 milioane euro).

Cel mai mare pachet de actiuni Fondul Proprietatea, reprezentand 0,73% din capitalul social, a fost transferat in a doua parte a sedintei si a fost similar celui tranzactionat marti, dar pretul de miercuri a fost cu 1,41% peste ziua anterioara. Deal-ul de miercuri a fost realizat pentru suma de 47,3 milioane lei (10,2 milioane euro), iar cel de marti pentru 46,7 milioane lei (10 milioane euro).

Pe piata principala, titlurile FP au incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 2,03%, la 0,4765 lei.
Tranzactia cu actiunile Ropharma a fost efectuata la 0,62 lei, pret similar ultimei cotatii de marti.

Cotatia acestor titluri a stagnat si pe piata principala, unde operatiunile au cumulat 3.700 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,9%, iar pietele din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri