Bursa de la Bucuresti a avansat marti cu 0,88%, iar in iulie indicele general BET-C a urcat usor dupa patru luni consecutive de scaderi, reusind sa depaseasca nivelul de la finalul anului trecut, scrie Mediafax.
Piata locala a continuat in iulie sa evolueze in lateral, sedintele de scadere fiind urmate de zile de crestere, si variatiile inregistrate de indicele general BET-C fiind in majoritatea cazurilor de sub 1%. Indicele BET-C a reusit, insa, sa creasca cu 3,2% si sa puna, astfel, capat unui sir de patru luni de scaderi in care a coborat cu aproape 18% si a pierdut intregul castig din primele doua luni ale anului.

Pe parcursul lunii indicele a revenit de trei ori peste nivelul de la finalul anului, insa a stat peste acest nivel doar in 8 din cele 22 de sedinte din aceasta luna. Astfel, la inchiderea sesiunii de marti BET-C este cu 0,3% peste nivelul din ultima sedinta a anului trecut.

Indicele extins al Bursei BET-XT a avansat in luna iulie cu 3,86% si raportat la nivelul de la finalul anului trecut este cu 6,55% mai sus. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In sedinta de marti, piata a fost pe verde inca din primele minute, insa lichiditatea a continuat sa fie redusa si doar cateva actiuni au inregistrat rulaje de mai vizibile. Astfel, majoritatea investitorilor au continuat sa absenteze de la tranzactionare, la fel ca in precedentele sedinte. Cresterea pietei a fost sustinuta in principal de evolutia actiunilor Fondului Proprietatea, al caror pret a inceput sa urce cu peste 2% in a doua parte a zilei si a atins de mai multe ori nivelul de 0,51 lei/titlu.

"Piata locala ramane caracterizata de letargie si este extrem de putin influentata de evenimentele de pe scena politica din cauza unei participari marginale a publicului investitor in actul de tranzactionare. Lichiditatea zilnica consemneaza cel mai adesea cote extrem de reduse, exceptii facand zilele care inregistreaza tranzactii speciale precum cele de saptamana trecuta. Una dintre actiunile care reuseste sa se detaseze de acest cadru de dezinteres este Fondul Proprietatea, care pe langa deal-urile insemnate ca valoare din ultimele sedinte a cunoscut si o apreciere semnificativa. Aceste evolutii sunt puse pe seama interesului deosebit al unei categorii de investitori institutionali straini fata de activele acestui fond si, poate, de o evolutie pozitiva a subiectului Hidroelectrica", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Actiunile FP au incheiat ziua in crestere cu 2,7%, la 0,509 lei. Acestea au fost din nou cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 8,6 milioane lei, suma din care 2,5 milioane lei a reprezentat valoarea unui deal, realizat la 0,505 lei, pret cu 1,9% peste nivelul de luni.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, avansa cu 0,87%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,73% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,76% peste referinta.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat ziua in stagnare.

Market-makerii de la BVB au dus inca de la deschidere cotatia actiunilor Erste la un nivel apropiat de cel de la Viena, astfel ca titlurile au debutat in scadere cu 1%. Ulterior, scaderea s-a dus pana la 4,37%, iar la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, titlurile bancii austriece erau cotate la 66 lei (14,44 euro), pret in scadere cu 3,93%.

In acelasi timp, pe bursa de la Viena, actiunile Erste coborau cu 5,4%, la 14,45 euro.

Banca a publicat marti dimineata rezultatele financiare inregistrate in primul semestru, care arata ca un profit net dupa plata intereselor minoritare de de 453,6 milioane euro, cu 12,9% sub castigul din perioada similara a anului trecut, de 520,8 milioane euro.

BCR, controlata de Erste, a inregistrat in al doilea trimestru din acest an o pierdere neta de 240,6 de milioane lei, pe fondul reducerii veniturilor din dobanzi si mentinerii provizioanelor la un nivel inalt, iar pe primele sase luni rezultatul negativ a urcat la 546,4 milioane lei, potrivit datelor publicate de banca.

"Mediul financiar-economic intern influentat de turbulentele economice internationale au condus la ingreunarea afacerilor BCR, avand ca efect o creditare mai anevoioasa, niste marje mai inguste de profit din dobanzi, o gestionare mai dificila a creditelor neperformante si crescande ca presiune din cauza deprecierii monedei nationale in fata principalelor valute", a mai spus brokerul.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 17,3 milioane lei (3,8 milioane euro), valoare cu 38% peste rulajul de luni, de 12,5 milioane lei (2,7 milioane euro).

Marti au fost realizate si doua tranzactii negociate cu actiunile SIF Oltenia, in valoare de 1,7 milioane lei, pret cu 1,31% peste inchiderea de luni. La acelasi pret au incheiat ziua titlurile si pe piata principala, unde operatiunile au cumulat aproape 1,3 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri