Manchester United a listat 10% din club la New York. Vezi cat poate castiga

Clubul britanic de fotbal Manchester United a lansat luni pe New York Stock Exchange o oferta publica initiala (IPO) prin intermediul careia spera sa stranga de la potentialii investitori americani suma de 330 milioane dolari, in urma vanzarii a 10% din clubul din Premier League.

Oferta publica initiala prin care clubul englez de fotbal Manchester United s-a listat pe Bursa de la New York consta in aproximativ 16,7 milioane de actiuni, cu preturi cuprinse intre 16 si 20 de dolari, clubul care a cucerit de 19 ori Premier League urmand sa fie astfel evaluat la peste 3 miliarde de dolari, scrie CBSNews.

United incearca astfel sa stranga fonduri importante pentru a reduce datoriile create de familia Glazer, in prezent estimate la 663 milioane de dolari. Familia Glazer a preluat controlul asupra clubului in 2005, de la acel moment principala problema a clubului fiind cresterea datoriilor.

Clubul a avut anul trecut venituri de 520 milioane de dolari, insa unii comentatori considera ca datoria relativ mare a impiedicat gruparea din Manchester sa reuseasca transferuri importante.

Familia americana de oameni de afaceri Glazer vrea sa ramana la controlul clubului si dupa listare, folosindu-se de structura duala a tipului de actiuni emise. Actiunile familiei Glazer vor avea de 10 ori puterea de vot a titlurilor obisnuite.

Clubul a fost listat si pe Bursa din Londra incepand cu 1991 pana in momentul in care familia Glazers a rascumparat actiunile listate pentru 1,47 miliarde dolari in iunie 2005.

Familia Glazer a anuntat , de asemenea, un acord de sponsorizare pe sapte ani cu producatorul american de automobile Chevrolet, care ar urma sa ia locul brokerului Aon. Cum acesta din urma mai are doi ani de sposorizare, noul acord va lua startul propiu-zis in sezonul 2014-2015.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
BVB: Îngheţarea listărilor pe bursă contravine intereselor României
Setari Cookie-uri