NYSE Euronext, cel mai mare operator de burse din lume, vrea sa infiinteze o piata adresata micilor companii afectate de criza si care au dificultati in a se finanta. O idee foarte similara a fost vehiculata si in piata romaneasca acum trei saptamani. De atunci, Bursa de la Bucuresti nu a reusit nici macar sa obtina avizul CNVM pentru noul sau director.
“Bursa antreprenorilor”, asa cum este ea numita catre NYSE Euronext, ar urma sa faciliteze finantarea prin intermediul vanzarilor de actiuni si emisiunilor de obligatiuni corporative, scrie Financial Times. Companiile listate ar urma sa sa faca oferte publice initiale (IPO) de actiuni si obligatiuni, si chiar sa emita titluri convertibile “Pre-IPO”, care dupa un timp s-ar transforma din obligatiuni in actiuni. NYSE Euronext reuneste pietele de capital din Paris, New York, Bruxelles si Amsterdam.

Dragos Neacsu, seful Erste Asset Management si membru in Romanian Business Leaders, o comunitate a oamenilor de afaceri din Romania, mentiona luna trecuta ca printre cele mai importante prioritati ale lui Victor Cionga, noul director al BVB, ar trebui sa fie infiintarea unei platforme unde sa fie atrase, in 12-18 luni, cel putin cinci firme ale antreprenorilor romani interesati sa se finanteze prin intermediul unor emisiuni de obligatiuni.

Nimeni din cadrul Bursei de la Bucuresti nu a comentat aceasta propunere, avand in vedere ca noua conducere executiva inca asteapta avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Revenind la planurile NYSE Euronext, acestea prevad ca aproximativ 900 de companii cu o capitalizare mai mica de un miliard de euro, in prezent tranzactionate pe bursele operatorului, sa fie transferate pe noua piata.

De asemenea, NYSE Euronext vrea sa interzica pe Bursa antreprenorilor software-urile care tranzactioneaza in functie de algoritmi prestabiliti la intervale de cateva milisecunde si care sunt considerate responsabile de cresterea volatilitatii pe actiunile micilor companii.

Operatorul va impune o taxa pe anularea ordinelor de tranzactionare – o strategie obisnuita pe care respectivele software-uri o aplica.

“Noua bursa reprezinta o restructurare completa a pietei. Am ajuns la concluzia (n.red. dupa criza financiara) ca pietele nu mai au cum sa fie cele dinainte”, a declarat Fabrice Demarigny, seful diviziei NYSE responsabila de companiile mici si mijlocii.

Printre principalele obiectivele ale Bursei antreprenorilor vor fi reducerea costurile de finantare si eliminarea barierelor care impiedica micile companii sa se listeze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri