La finalul lunii iunie, investitorii institutionali straini detineau cumulat 48,75% din actiunile Fondului Proprietatea, informeaza Mediafax.

Participatiile investitorilor institutionali inregistrati in Romania a urcat usor, de la 9,66% la 9,71% din capitalul social, potrivit unui raport transmis, miercuri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In acelasi timp, participatia actionarilor persoane fizice straine a scazut cu 0,91 puncte procentuale, la 6,49%, de la aproape 7,4% la finele lunii iunie. Actionarii persoane fizice romane au ales, de asemenea, sa-s reduca detinerile, pachetul coborand la 29,57% din titluri, fata de 29,79% in luna iunie.

Fondul Proprietatea controleaza 1,74% din actiunile propri, titluri rascumparate anul trecut si care vor fi anulate, iar Ministerul Finantelor are un pachet de 2,65%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011, iar in acest an ar putea fi cotat si la bursa de la Varsovia.

Citeste si:

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza indirect circa 14,2% din actiuni, si City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de miercuri in scadere cu 0,58%, la 0,5155 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7,1miliarde lei (1,5 miliarde euro).