"BVB trebuie sa se alinieze la o serie de directive europene referitoare la vanzarea speciala la ordin. Am cerut in repetate randuri, atat formal cat si informal, ca modificarile in codul bursei sa fie efectuate, insa nu am primit niciun raspuns. Decizia poate sa fie contestata", a declarat pentru wall-street.ro Catalina Sava, comisar CNVM.

Comisia mentioneaza ca a solicitat modificarile prin 3 adrese, din 7 octombrie 2011, 24 mai si 12 iulie 2012. Chiar si asa, sanctiunea se aplica doar actualului presedinte, nu si fostului presedinte, Stere Farmache, care a condus bursa pana in ianuarie anul acesta.

Modificarile solicitate de CNVM fac referire la vanzarea speciala la ordin. Conform Codului Bursei, este o metoda de vanzare specifica pietei de capital care se realizeaza prin intermediul B.V.B. constand intr-o oferta ferma de vanzare a Instrumentelor Financiare prin sistemul B.V.B., formulata de orice persoana fizica si/sau juridica, inclusiv de catre institutiile publice implicate in procesul de privatizare, denumita Ofertant.

“Pentru incalcarea mentionata este responsabil domnul Lucian Claudiu Anghel, care in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. BVB S.A., desi putea si trebuia sa previna savarsirea unei astfel de fapte, nu a facut-o”, se arata in ordonanta CNVM.

Astfel, BVB are obligatia ca, in cel mult 15 zile de la emiterea ordonantei, sa se conformeze solicitarilor CNVM.

Cum raspunde Bursa de Valori

Bursa de Valori Bucuresti a publicat un comunicat in care mentioneaza ca reglementarea in materia executarilor silite avand ca obiect valori mobiliare constituie unul dintre subiectele importante ale discutiilor dintre BVB si CNVM.

In acest sens, CNVM a solicitat Bursei de Valori Bucuresti includerea in Codul BVB a unor prevederi cu privire la derularea executarilor silite de valori mobiliare (inclusiv o serie de responsabilitati privind aprecierea legalitatii si oportunitatii acestora) exclusiv prin procedura de vanzare speciala la ordin.

Citeste si:

"BVB a intreprins toate masurile necesare pentru a raspunde solicitarii CNVM in scopul derularii executarilor silite de valori mobiliare prin piata de capital. In mod special, BVB a analizat solicitarile CNVM, considerand posibilele implicatii si riscuri legale si operationale aferente asumarii efectuarii acestor operatiuni, atat din punctul de vedere al BVB cat si al participantilor la piata. Astfel, BVB a ajuns la concluzia ca responsabilitatile in cauza exced prerogativele sale de operator de piata, in speta aprecierea corectitudinii documentatiei, a indeplinirii conditiilor de legalitate necesare derularii executarii silite si a adoptarii unor masuri privind derularea/nederularea vanzarii prin aceasta metoda, precum si adoptarea unor masuri speciale de invalidare, retragere sau reintroducere a ordinelor", se arata in comunicatul Bursei.

BVB s-a adresat si Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) in scopul clarificarii unor aspecte contradictorii intre prevederile legislatiei si reglementarilor care guverneaza activitatea intermediarilor si cele incidente activitatii executorilor judecatoresti, urmand ca UNEJ sa adopte si sa comunice o pozitie oficiala pe aceste aspecte.

In acelasi scop, BVB a consultat toti participantii la piata in scopul de a realiza, pe baza experientei acestora si a opiniilor exprimate, un set de propuneri de reguli pe care urmeaza sa le inainteze catre CNVM.

"Bursa isi exprima angajamentul ferm pentru identificarea celei mai bune solutii de natura a clarifica aspectele identificate ca nefiind in concordanta cu cadrul legal incident si va solicita CNVM o extindere a termenului acordat pentru a remite propunerile de reglementari, completate si cu pozitia oficiala a UNEJ", se mai arata in comunicat.