14 August 2012

Un singur ministru este investitor pe Bursa. Ce inseamna pentru piata?



Mihai Voicu, noul ministru delegat pentru mediul de afaceri, este singurul din Guvernul Ponta care este investitor pe bursa. In rest, legaturile ministrilor cu piata de capital sunt tangentiale si foarte mici. Cat de important este pentru piata ca guvernantii sa aiba conextiuni directe?


Mihai Voicu il inlocuieste pe Lucian Isar, care si-a anuntat demisia saptamana trecuta. Voicu are un portofoliu de investitor de 57 mii lei (aproximativ 12 mii euro), fiind client Tradeville.

Conform declaratiei sale de avere, acesta are detineri la Alumil, Antibiotice SA, SSIF Broker, BRD, OMV, Banca Transilvania si toate cele 5 SIF-uri. Detinerile sale insumeaza 48,5 mii lei (peste 10.000 de euro). De asemenea, Voicu mai are de primit si dividende de aproape 1000 de euro de la o parte dintre aceste companii. Cea mai importanta pondere in portofoliul sau o are Banca Transilvania (21,5%), urmata de Petrom (11% din portofoliu).

Specialistii spun ca nu este un lucru surprinzator faptul ca doar un ministru este investitor pe bursa. Nici pana acum, ceilalti ministri care s-au perindat prin diversele guvernari nu au dat dovada de o implicare activa in dezvoltarea pietei de capital, cu mici exceptii.

"Daca nu au legaturi cu piata, nici nu sunt deschisi in a intelege cum functioneaza si a sustine dezvoltarea. Este ingrijorator si trist. Atunci cand un om este implicat in ceva, in mod sigur va face mai mult lobby si va pune umarul la sustinerea si sprijinirea bursei. Cred ca ar conta foarte mult daca ministrii ar fi activi pe bursa, chiar si pentru privatizarile promise de stat", a declarat pentru Wall-Street.ro Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

In opinia sa, faptul ca un ministru din actualul Guvern este investitor activ este un semnal incurajator, dar nu suficient.

"Una-doua persoane nu au un impact semnificativ. Trebuie ca majoritatea ministrilor sa doreasca o privatizare transparenta a companiilor din portofoliu. Aici este problema, bursa inseamna in transparenta si noi nu stam tocmai bine la acest capitol. Cu o floare nu se face primavara, asa ca un singur ministru cu portofoliu pe bursa nu inseamna ca are si un cuvant greu de spus", a explicat Murgoci.
Legaturi tangentiale
Din restul ministrilor, doar 2 mai au legaturi tangentiale cu piata de capital. In rest, toti prefera depozitele si conturile bancare.

Mariana Campeanu, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei sociale, detine 200 de actiuni la BRD, insumand 2.000 de lei, conform declaratiei de avere de pe site-ul Guvernului. Ministrul mai detine 1678 de actiuni si la Berceni SA, o companie de transporturi auto.
Campeanu mai are depozite, conturi si fonduri de investitii, asigurari sau pensii in valoare totala de aproximativ 133 mii lei, la Bancpost, BRD, ING, RBS sau Raiffeisen Bank.

Si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, are legaturi tangentiale cu piata de capital romaneasca. In declaratia sa de avere apar 10 actiuni la BCR Asset Management, in valoare de 20 de lei, aflate in lichidare si 12 actiuni la BCR Asigurari, in valoare de 120 lei.
Ministrul mai detine 4000 de titluri la Compania de Asigurare Reasigurare Exim Romania SA, insumand 40.000 de lei.

Actualul ministru de Finante, Florin Georgescu, a ales conturile de economii in lei si euro dar si un plasament in titluri de stat.

Cel mai mare plasament al sau este in titluri de stat, portofoliul ridicandu-se la 2,26 milioane lei (circa 500.000 euro). De asemenea, Georgescu mai are 2 conturi de economii in euro, cu o valoare 190.000 euro si alte depozite in lei de peste 73.000 lei.

Vezi aici cum economisesc si investesc fostii ministri de finante ai Romaniei.

Sursa foto: Shutterstock



Citeste si