Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins marti, irevocabil, actiunea Fondului Proprietatea (FP) formulata impotriva Romgaz pentru donatia de 400 milioane lei varsata la bugetul de stat de catre producatorul de gaze, a anuntat Fondul, informeaza Mediafax.

Ministerul Economiei, care detine 85% din actiunile Romgaz, a decis in AGA din 30 noiembrie 2010, realizarea unei donatii de 400 milioane lei catre bugetul statului, avand ca baza legala o hotarare de guvern.

In calitate de actionar minoritar al Romgaz, cu o participatie de 15%, Fondul Proprietatea a votat impotriva acordarii donatiei si a decis sa ia masuri legale impotriva acesteia, invocand protejarea drepturilor actionarilor FP.

Tribunalul Sibiu a respins, in ianuarie 2011, cererea formulata de FP impotriva Romgaz Medias privind anularea deciziei AGA, iar Fondul a anuntat ca va continua litigiul prin promovarea cailor de atac.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

La finalul lunii august, investitorii institutionali straini controlau cumulat 50,64% din Fondul Proprietatea, iar cei inregistrati in Romania aveau la 9,34% din total.

Actiunile FP au o valoare nominala de un leu, iar in ultimul pret din sedinta de joi a fost de 0,532 lei/titlu, in crestere cu 0,1% fata de miercuri. La acest pret, capitalizarea fondului este de 7,3 miliarde lei (1,6 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul Proprietatea rascumpara actiuni la un pret cu 10% peste piata
Setari Cookie-uri