Proiectul este indraznet, ca multe dintre ideile premierului Recep Tayyip Erdogan, precum cel de a incepe negocierile oficiale pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Erdogan vede Turcia ca o putere economica si politica in Orientul Mijlociu si sud-estul Europei.

IFC-Istanbul, cum este cunoscut proiectul centrului financiar, va fi concretizarea din otel, sticla si beton a viziunii lui Erdogan, a declarat Kubilay Cinemre, care a demisionat in 2010 din functia de director general al biroului din Istanbul al Merrill Lynch, pentru a infiinta propria companie de management de fonduri, Fokus Yatirim Holding.

Odata ce IFC va deveni operational, "Istanbulul isi va asuma rolul istoric de cnetru comercial mondial", a declarat recent ministrul Mediului si Urbanizarii, Erdogan Bayraktar.

Intr-o anumita masura, Istanbulul, situat in Asia si Europa, cu 13 milioane de locuitori, este deja un astfel de centru, avand in vedere ca industria financiara s-a dezvoltat odata cu economia, a 16-a ca marime in lume.

Citeste si:

In acest an au deschis birouri sau au cumparat firme turcesti in Istanbul Mizuho Financial Group si Mitsubishi din Japonia, Sberbank din Rusia si Burgan Bank din Kuwait, alaturandu-se unor superputeri financiare precum Citigroup si HSBC.

Cu un Produs Intern Brut de 770 miliarde de dolari, economia turca a avansat cu 8,5% anul trecut, al treilea ritm din G20, dupa China si Argentina.

In primul trimestru, crestere economiei Turciei a fost de 3,2%.

In prezent, centrul industriei financiare a Turciei se afla in cartierele Levent si Maslak, care domina malul european al stramtorii Bosfor.
Activele bancilor inregistrate in Turcia au crescut de sase ori in perioada 2002-2012, la 1.270 miliarde de lire (710 miliarde dolari).
In acest an, bursa din Istanbul a inregistrat o crestere de 26%, la o valoare dubla comparativ cu 2009.