Compania rusa TISE ramane interesata de Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), desi s-a retras in ultimul moment din licitatia pentru preluarea combinatului, si ar putea asigura functionarea Oltchim in viitor, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.
"A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras in ultimul moment - avem scrisoarea de la ei - probabil nedorind sa intre in acest joc politic declansat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, n.r.). Dar aceasta companie, in scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar ca in acest moment nu mai vrea sa participe, dar ramane interesata", a spus Ponta (foto).

El a precizat ca TISE poate asiga functionarea Oltchim in viitor, scrie Mediafax.

"Nu sunt multe companii care pot sa faca lucrul asta. Aici vorbim de sute de milioane de euro care trebuie investiti pentru ca avem acordul cu OMV, de vanzare catre viitorul actionar al Oltchimului, de vanzare a Arpechimului, insa si acolo e vorba de foarte multi bani. Deci e vorba de o operatiune foarte serioasa", a spus Ponta.

Producatorul rus de energie electrica TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), cu capital majoritar de stat, a fost infiintat la Moscova in 2003, avand ca actionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.

TISE a depus in aprilie o oferta neangajanta pentru participarea la privatizarea Oltchim, alaturi de PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, dar nu s-a mai prezentat la licitatie.

Licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim a fost castigata de Dan Diaconescu, acesta oferind 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul dintre OPSPI si Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost insa semnat, Diaconescu afirmand ca din acord lipsesc clauze, prevederi si anexe si ca documentul avansat de OPSPI este diferit fata de forma contractului anuntata o data cu caietul de sarcini.

Ponta a anuntat luni ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri