3 Octombrie 2012

Piata sanctioneaza esecul unei privatizari: Oltchim o ia la vale pe bursa



Actiunile Oltchim (OLT) au revenit astazi la tranzactionare, dupa opt sedinte bursiere de suspendare, si afiseaza o scadere de 12,37%, ca urmare esecului privatizarii combinatului, intr-o piata in coborare usoara, potrivit Mediafax.

Bursa a suspendat titlurile de la tranzactionare pe 20 septembrie, inainte de termenul pana la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Ramnicu-Valcea.

La reintrarea la tranzactionare pretul actiunilor Oltchim a coborat cu 12,37%, la 0,5705 lei/unitate, iar operatiunile cumulau 67.000 de lei dupa primele zele minute de transfer.

Celelalte actiuni de la BVB au inregistrat corectii usoare, in cadrul unor transferuri cu volume mici.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,13%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,46%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a coborat cu 0,14%.

In jurul orei 10:10, schimburile cu actiuni insumau doar 100.000 lei.
Guvernul cere acordul FMI sa vanda Oltchim prin negociere cu un investitor
Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine, a anuntat, marti seara, premierul Victor Ponta.

El a precizat, la postul B1 TV, ca investitorul strategic va trebui sa isi asume datoriile combinatului, pastrarea locurilor de munca, realizarea investitiilor si derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis ca problema datoriilor Oltchim catre AVAS va trebui rezolvata inainte de a initia noul proces de privatizare.

Premierul a sustinut ca si-ar dori la Oltchim si un investitor american, englez sau francez, dar a precizat ca investitorii din aceste tari dispun deja de propriile combinate si ca doar grupul rus TISE s-a aratat interesat in mod concret.



Citeste si