Dupa aproape 3 luni de razboi intre noul Consiliu al Reprezentantilor si SAI Muntenia, administratorul SIF4, plus un grup de actionari care, in paralel, a dus batalia in instanta, lucrurile sunt departe de a se fi calmat.

Marti, 2 octombrie, Tribunalul Bucuresti a emis o ordonanta presedintiala prin care se suspenda temporar doua hotarari din Adunarea Generala a Actionarilor SIF Muntenia. Hotararile suspendate sunt cele prin care s-a revocat vechiul Consiliu al Reprezentantilor si s-a ales noul CRA. Practic, acest lucru inseamna ca pana la solutionarea cazului pe fond de catre instanta, noua conducere a SIF 4 va fi suspendata.

"Ordonanta presedintiala emisa astazi de Tribunalul Bucuresti suspenda temporar hotararile 6 si 7 din Adunarea Generala a Actionarilor din 7 iulie, respectiv revocarea CRA si alegerea noului Consiliu. Suspendarea va fi valabila pana la solutionarea cazului de catre instanta. Cata vreme actiunea pe fond in instanta poate sa dureze chiar si un an, ordonanta presedintiala suspenda temporar, pentru a se impiedica aducerea de prejudicii", a declarat pentru wall-street.ro, Radu Voloaga, avocat la Constantinof si Asociatii, casa de avocatura ce reprezinta in instanta un grup de actionari SIF Muntenia.
Decizia Tribunalului poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile.

CRA: Decizia Tribunalului nu are niciun efect

Insa, reactia Consiliului Reprezentantilor Actionarilor nu a intarziat sa apara. Intr-un comunicat citat de Mediafax, CRA sustine ca decizia Tribunalului de emitere a unei ordonante presedintiale pentru suspendarea hotararilor AGA prin care a fost schimbat Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia nu are efecte, intrucat deciziile au fost executate inaintea verdictul instantei.

"Cu referire la hotararea judecatoreasca pronuntata de Tribunalul Bucuresti (...) aceasta nu are nici un efect, intrucat ambele hotarari ale adunarii generale a actionarilor au fost complet executate inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti. Consiliul Reprezentantilor Actionarilor ales in 7 iulie 2012 functiona de multa vreme si a adoptat nu mai putin de 45 de hotarari inainte de data pronuntarii hotararii judecatoresti", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor.

Consiliul Reprezentantilor Actionarilor este suspendat pana la solutionarea irevocabila a unui proces in care un grup de 17 mici actionari ai SIF Muntenia cer anularea deciziile AGA prin care a fost schimbata componenta consiliului. Primul termen in procesul pentru anularea deciziilor AGA a fost stabilit pentru 23 noiembrie.

Consiliul Reprezentantilor Actionarilor spune, in comunicatul transmis miercuri, ca suspendarea pronuntata de instanta este "gresita si lipsita de obiect, astfel ca aceasta urmeaza sa fie cenzurata de instanta de recurs".

"Ratiunile pronuntarii unei astfel de hotarari pot fi foarte multe, insa ele nu cred ca tin de drept sau de ideea de justitie. O asemenea hotarare judecatoreasca bizara a putut fi insa pronuntata cu concursul administratorului SAI Muntenia Invest, care a actionat din nou dintr-o pozitie de conflict de interese. SAI Muntenia Invest nu a inteles sa apere cu buna-credinta SIF Muntenia, avand in vedere ca reprezentantul sau, trimis in proces sa apere SIF Muntenia, nu a cerut ca actiunea de suspendare sa fie respinsa, ci a afirmat doar ca nu poate pune nici concluzii de admitere, dar nici concluzii de respingere a actiunii de suspendare formulate de reclamanti. Cu alte cuvinte, administratorului SAI Muntenia Invest nu i-a pasat defel ce hotarare va pronunta instanta, desi avea obligatia sa apere hotararile adoptate de societatea pe care o administreaza si de actionarii ei", se mai arata in comunicatul semnat de presedintele consiliului, Olimpiu Blajut.

Cum raspunde SAI Muntenia?

Ca raspuns la declaratia presedintele noului CRA, SAI Muntenia a emis un comunicat in care mentioneaza ca in situatia in care o hotarare AGA nu mai poate fi suspendata intrucat si-a consumat deja efectele, atunci actiunea in justitie ar trebui respinsa ca fiind lipsita de interes sau obiect.

„In cazul de fata, constatam ca nu s-a pronuntat o atare solutie, ceea ce confirma faptul ca, in viziunea instantei, hotararile AGA atacate erau susceptibile a fi supendate; mai mult, instanta a dispus in mod explicit suspendarea respectivelor hotarari AGA. Ca atare, SIF Muntenia (prin administratorul sau si toate organele sale – deci inclusiv prin CRA) nu poate decat sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca in discutie care ii este opozabila si a carei nerespectare ar fi sanctionabila legal”, se arata in comunicatul SAI Muntenia.

Asadar, incepand cu data de 02.10.2012 - data emiterii ordonantei presedintiale de suspendare (si pana la momentul la care efectul acestei ordonante ar inceta) mandatul membrilor Noului CRA va fi suspendat iar mandatul membrilor CRA in vigoare pana la 07.07.2012 va reincepe sa produca efecte, cu toate consecintele aferente, se mai mentioneaza in comunicat.

„In vederea protejarii intereselor SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest solicita si pe aceasta cale domnului Olimpiu Blajut si tuturor membrilor Noului CRA sa actioneze in limitele cadrului legal si sa se abtina de la comunicate publice care pot instiga la nerespectarea hotararilor instantelor din Romania”, a declarat Petre Pavel Szel, presedinte - director general Muntenia Invest.

Ce se va intampla cu conducerea SIF Muntenia?

Hotararea instantei nu este discutabila. Singurul mod in care poate fi atacata este prin recurs, pentru care exista un termen de 5 zile. Practic, in acest moment si eventual in viitor, daca nu va exista un recurs sau daca acesta va fi respins, actualul Consiliu al Reprezentantilor va fi suspendat pana la solutionarea cauzei pe fond.

Intrucat Tribunalul a suspendat deciziile din AGA ce vizau revocarea vechiului Consiliu si alegerea celui nou, in cazul mentinerii suspendarii, vechiul Consiliu al Reprezentantilor ar reveni la conducere.

Din punct de vedere legal, nerespectarea deciziei instantei este infractiune. Radu Voloaga, avocat la Constantinof si Asociatii, considera ca declaratiile facute de CRA cu privire la lipsa de efect a deciziei Tribunalului Bucuresti vor ramane doar la acest stadiu si nu crede ca se va ajunge la o nerespectare a acestora.

Care vor fi efectele asupra emitentului SIF4?

In principiu, un astfel de scandal nu este benefic pentru niciun emitent, cu atat mai mult daca este o societate de investitii financiara, volatile si sensibila la astfel de evenimente, considera Adrian Simionescu, presedinte – director general Vienna Investment Trust.