Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,66%, intr-o piata in care atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar lichiditatea a fost de doar 15,6 milioane lei, scrie Mediafax.
In aceasta saptamana, piata a continuat sa fluctueze usor si indicele general BET-C a avansat cu 1,48%, astfel ca raportat la nivelul de la finalul anului trecut este cu 1,27% mai sus.

Totodata, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de actiuni, a crescut cu 1,73% in aceasta saptamana, iar indicele BET, al primelor zece titluri in functie de lichiditate, a avansat cu 2,14%. Comparativ cu nivelul din 2011, indicele BET-XT este in urcare cu 12%, iar indicele BET cu 11,28%.

In sedinta de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,93%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat cu 1,05% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,69%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,61%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,74%.

Actiunile Oltchim (OLT) au continuat sa inregistreze o volatilitate ridicata, pretul urcand cu 11,3%, la 0,64 lei. Aceste titluri au cazut miercuri cu 15%, revenind la tranzactionare dupa esecul privatizarii companiei. Ulterior, in sedinta de joi au mai scazut in primele minute cu 13% pentru ca pana la finalul zilei sa treaca pe verde si sa inchida in crestere cu aproape 4%.

Cu actiunile Oltchim au fost realizate 158 de tranzactii in valoare cumulata de 160.000 de lei.

"Este doar capital speculativ pe acest emitent, iar actiunea poate avea orice evolutie in functie de sentiment", a afirmat un broker.

Titlurile Erste si Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7,1 milioane lei si, respectiv, 3 milioane lei. Cotatia actiunilor Erste a crescut cu 2,84%, la 83,3 lei, urmand evolutia de la Viena, iar pretul titlurilor Fondului Proprietatea a avansat cu 0,19%, la 0,5265 lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15,6 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 31% peste rulajul de joi, de 11,9 milioane lei (2,6 milioane euro).

"Probabil ca situatia aceasta va mai dura pana se va intampla ceva pe plan extern. Piata locala nu pare atractiva, iar principala cauze este sentimentul de nesiguranta inspirat de mediul politic. Pentru moment, nimeni nu poate estima nimic legat de companiile romanesti pentru ca pana dupa alegeri nu vedem sa apara o anumita strategie economica concreta", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq investitorii au realizat tranzactii de 9 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul de joi, de 115.000 de lei. Lichiditatea a fost dominat de patru tranzactii prin care au fost transferate 6,7% din actiunile operatorului portuar Chimpex Constanta (CHEM), in valoare cumulata de 8,5 milioane lei (1,8 milioane euro).

Titlurile au fost transferate la 11,2 lei, pret cu 20% sub cotatia de marti, cand a fost realizat cel mai recent transfer.

Cel mai probabil actiunile au fost cumparate de actionarul majoritar, traderul elvetian de ingrasaminte si chimicale Ameropa Holding. Daca Ameropa a cumparat actiunile, atunci participatia sa a crescut la 98,24% si a depasit, astfel, nivelul de 95% de la care poate delista compania.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,5%, dupa publicarea unor date peste asteptari privind piata muncii din SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri