Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor, informeaza Mediafax.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora, potrivit unui comunicat al Finantelor.

Ministerele Finantelor si Economiei au avut in ultimele zile mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.

"S-a desprins concluzia cã Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiarã extrem de dificila, concretizata in pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii substantiale, totalizand 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate in ultimii 5 ani de activitate ineficienta a companiei, fapt determinat, indeosebi, de gestionarea de o maniera total necorespunzatoare a intreprinderii raportat la interesele statului si ale salariatilor", se arata in comunicat.

S-a decis astfel constituirea unui parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim.

Din acesta fac parte primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, Electrica, AVAS si reprezentanti ai MFP si MECMA.

"Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau in restructurarea si reorganizarea societatii, in vederea functionarii sale in conditii de profitabilitate, mentinerii locurilor de munca si crearii unei atractivitati sporite pentru potentialii investitori. Mecanismele de reluare a activitatii intreprinderii se vor baza pe asigurarea de catre principalele banci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde si rezultatele negocierii intre creditori", se mentioneaza in comunicat.

Totodatã, vineri MECMA va transmite Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare catre Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene in materie, se poate acorda unei intreprinderi aflate in dificultate, pentru mentinerea in functiune pe durata elaborãrii unui plan de restructurare viabila si durabila a societatii.

Dupa autorizarea acestei forme de sprijin financiar, si Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un imprumut pentru relansarea activitãtii societatii, mai arata Finantele.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Oltchim are plan de reorganizare.Vanzarea se poate face pe 307 mil EUR