Astfel, raportat nivelul de la finalul lunii septembrie, indicele general al Bursei, BET-C, este cu 2,8% mai sus si, totodata, cu 2,6% peste finalul anului trecut.

Totodata, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 4,22% in aceasta luna, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si actiunilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 2,2%. Comparativ cu nivelurile de anul trecut, indicele BET este pe plus cu 13,54%, iar BET-FI are un castig de 24,13%.

In prima zi a saptamanii volumele de tranzactionare au fost reduse, in urmatoarele sedinte rulajele au inceput sa creasca, pentru ca vineri sa revina la un nivel redus. Odata cu scaderea volumelor de tranzactionare, cele mai multe actiuni au inregistrat corectii usoare, dupa cresterile din zilele precedente.

"Pentru moment, o buna parte a stiriilor pozitive locale au fost asimilate de piata, ajutata si de o perioada de calm pe pietele externe. Din pacate, rezultatele anuntate de unele companii americane nu au fost tocmai in linie cu asteptarile si au generat corectii pe burse, situatie care s-a transmis si catre piata noastra. Astfel, momentul a reprezentat pentru investitori un indemn la marcarea profiturilor. Aceste corectii pe volume reduse pot arata si ca la vanzare sunt speculatori locali", a declarat pentru Mediafax Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea sedintei, indicele BET era in scadere cu 0,47%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,6% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat cu 0,69% sub ziua anterioara.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,89%.

Citeste si:

Lichiditatea pietei actiunilor, de 15,3 milioane lei (3,3 milioane euro), a fost cu aproape 30% sub cea din sedinta anterioara, de 21,4 milioane lei (4,7 milioane euro). Rulajul de vineri a fost salvat de actiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate transferuri de 6,5 milioane lei.

Cea mai recenta operatiune cu aceste actiuni a fost efectuata la 0,527 lei, pret in scadere cu 0,57%.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scazut cu 0,65%, la 0,608 lei, dupa ce in precedentele patru sedinte au urcat 9,3%. Corectia usoara a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1 milion de lei.

Evolutia din zilele anterioare a fost determinata de publicarea situatiei lunare a profitului si activului. SIF Transilvania este cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri dupa primele noua luni, cu un castig de 196 milioane lei (44,2 milioane euro), si se apropie astfel de castigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, cand a vandut actiunile BCR catre Erste (EBS).

In ultima ora a fost realizat si un deal cu actiuni BRD, de aproape 1,2 milioane lei, la un pret cu 0,32% peste ultima cotatie de joi. Pe piata principala, aceste titluri au scazut nesemnificativ, cu 0,06%, la 7,9 lei, pe un rulaj de 1 milion de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 154.000 de lei, valoare cu 56% peste rulajul de joi, de 99.000 de lei. Titlurile firmei de constructii Cominco (COBS) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 54.000 de lei, iar pretul a coborat cu 8,05%, la 0,4 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%.