Bursa de la Bucuresti a inchis sesiunea de joi in scadere cu 0,19%, consemnand o corectie inferioara celor afisate de bursele europene, intr-o piata unde tranzactiile cu actiunile Erste Bank (EBS) si Fondul Proprietatea (FP) au acoperit o treime din rulajul total.
Scaderile burselor europene au fost alimentate de datele despre evolutia productiei industriale a Chinei, care s-au adaugat ingrijorarilor ca Rezerva Federala (Fed) din SUA ar putea reduce achizitiile de obligatiuni ipotecare, in functie de dinamica pietii muncii, banca centrala tintind un nivel al somajului de 6,5%.

"Desi imbunatatirea pietei muncii in Statele Unite nu poate fi pusa la indoiala, nivelul somajului la 7,6% este inca destul de departe de nivelul tintit de FED. Economia americana mai are inca de recuperat in jur de un milion de locuri de munca dupa recesiune si in aceste conditii credem ca va mai dura pana cand s-ar mai diminua programul de achizitii de active de catre FED. Acest fapt, in corelatie cu nivelul profiturilor companiilor, ne face sa nu vedem o corectie substantiala a bursei americane in 2013. Paradoxul in privinta stirilor care vor veni dinspre economia americana ar fi ca eventuale vesti proaste, in special despre piata muncii, vor avea un impact pozitiv pentru bursa americana, pentru ca ar oferi argumente FED sa sustina programul de achizitii de active" a declarat pentru Mediafax Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

Potrivit analistului BCR, pietele dezvoltate de actiuni si prin sincronizare cu acestea si cele mai putin dezvoltate, fiind la niveluri peste maximele din 2007, devin tot mai nervoase la orice informatii economice care ar sugera altceva decat o dinamica economica pozitiva pentru principalele economii.

De la inceputul anului, S&P 500 a crescut cu peste 15%, suspectandu-se aparitia unui "bubble", generat de lichiditatea provenita de la bancile centrale. Analistul BCR considera insa ca nu este cazul de asa ceva, tinand seama de faptul ca fundamentele companiilor americane raman robuste, cu profiturile companiilor, de asemenea, la maxime istorice si cu un randament mediu al dividendelor peste cel al obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani.

"In aceasta categorie se poate clasifica stirea despre evolutia productiei industriale a Chinei, care ar indica o incetinire a cresterii economice. Pe de alta parte, nicio informatie referitore la dinamica unei economii majore nu influenteaza atat de mult pietele de actiuni precum speculatiile privind reducerea programelor de achizitii de obligatiuni (relaxare cantitativa) de catre bancile centrale, in special fiind vorba de FED", a precizat Caruntu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut joi cu 0,44%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG aproape de nivelul de la inchiderea de miercuri. Indicele sectorului energetic a fost sustinut de evolutia actiunilor OMV Petrom, care au urcat cu 0,79%, la 0,4229 lei.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 1,77%.
Indicele BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a inchis cu 0,81% mai jos fata de sesiunea precedenta, iar indicele BET-BK, care include cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile, FP si actiunile bancii austriece Erste (EBS), a pierdut 0,7%.

Fondul Aberdeen Asset Managers Limited, din Londra, a surprins piata joi raportand o detinere de 5,43% din actiunile BRD, participatie evaluata la 310,31 milioane lei (71 milioane euro) la cea mai recenta cotatie bursiera.

Fondul a devenit astfel al doilea actionar al BRD, dupa grupul francez Societe Generale, care controleaza pachetul majoritar de 60,17% din actiuni.

Aberdeen Asset Management este o companie de management de investitii, care avea la sfarsitul lunii martie active in administrare in valoare de 212,3 miliarde lire sterline (248 miliarde euro).

"Anuntul privind aparitia unui nou investitor sofisticat major la BRD-GSG vine dupa succesful ofertei Transgaz si dupa plasamentul privat de la Petrom, confirmand astfel ca exista un interes rezonabil al unor importanti investitori financiari pentru actiunile cele mai importante de la BVB. Din pacate, lichiditatea medie a Bursei din Bucuresti este una foarte redusa, de 7 milioane de euro pe sedinta, ceea ce condamna actiunile de la Bucuresti la un pret mai mic decat ar merita daca ar fi listate pe o piata de actiuni mai vizibila", a afirmat Caruntu.

El a mai adaugat ca interesul unui investitor financiar pentru o banca se explica prin faptul ca bancile listate, in special cele europene, sunt mai volatile decat actiunile din alte sectoare, datorita impactului costului riscului asupra profitabilitatii, insa in concordanta cu riscul si randamentul potential al investitiei poate fi stimulativ pentru un investitor de cursa mai lunga.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 30,59 milioane lei ( 7 milioane euro), iar o suma de 7,5 milioane a fost asigurata de transferuri Deal. Astfel, tranzactii negociate au fost consemnate pentru actiunile Banca Transilvania (1,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,76 milioane lei), dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (1,7 milioane lei), SIF Oltenia (1,41 milioane lei), SIF Moldova (620.000 lei) si Biofarm (246.000 lei).

Actiunile Erste Bank (EBS) au inregistrat cel mai ridicat rulaj din piata, de 5,5 milioane lei. Titlurile companiei au incheiat sedinta la 108 lei, pret cu 1,37% sub nivelul de referinta.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de doar 59.000 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele europene afisau scaderi de pana la 2,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri