Victor Cionga, noul director al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), considera ca scandalul Cristian Sima a fost mediatizat in cea mai mare parte gresit si exagerat de mult, presa neexplicand indeajuns de clar faptul ca tranzactiile au fost facute pe pietele externe, in vreme ce firma lui Sima era nereglementata de CNVM.
Chiar daca este indreptatita, reactia lui Cionga vine desi oficialii BVB s-au ferit in prima faza sa faca publice exact acele explicatii clare si simple pe care directorul Bursei le dorea de la presa. Prima aparitie televizata a lui Victor Cionga in care sa vorbeasca despre cazul Sima a venit la aproape patru zile de la izbucnirea scandalului. Bursa de Valori Bucuresti nu a dat niciun comunicat oficial cu reactii in acest sens, iar aparitiile oficialilor au fost punctuale si destul de rare, comparativ cu amploarea subiectului mediatizat de toate televiziunile de stiri.

„Imaginea pietei a fost afectata nu din motive care tin de functionarea BVB, ci din cauza faptului ca scandalul a fost mediatizat exagerat si gresit. Nu s-a precizat de cate ori era nevoie, in limbaj foarte simplu, ca domnul Sima a actionat pe piete de capital straine, prin vehicule de investitii straine si alimentand aceste vehicule din conturile unor banci care nu sunt in comunitatea europeana”, a declarat Victor Cionga.

De altfel, reactia intarziata a CNVM, dar si a BVB, a fost criticata de o parte din brokeri si participantii din piata la cea mai recenta dezbatere organizata de Wall-Street.ro pe aceasta tema.

„Bursa era terfelita, era facuta ruleta, joc de noroc, dar nici un oficial al Bursei nu a aparut sa contracareze aceste declaratii. In bursa sunt atatia oameni care stiu piata si care pot fi luati drept repere in piata de capital”, a declarat Adrian Simionescu, presedinte Vienna Investment Trust, la intalnirea mentionata anterior

Cionga a mai adaugat ca WBS Holding, firma cu care Sima a tranzactionat pe pietele externe, nu are legatura cu piata locala, iar WBS Romania este o casa de brokeraj supravegheata de CNVM.

Brokerul Cristian Sima a declarat a fugit din tara de frica, dupa ce pierduse circa 2 mil. euro si 2 mil. dolari, bani ai propriilor clienti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri