Lipsa unor companii noi pe Bursa de la Bucuresti (BVB) este fara indoiala cea mai mare problema a pietei locale. Victor Cionga, se arata increzator ca politicienii isi vor tine promisiunile in acest an si, mai mult decat atat, pe BVB vom vedea in 2013 si primul IPO al unei companii private, eveniment care nu a mai avut loc in ultimii cinci ani. Cititi in continuare ce spune seful bursei despre acest subiect dar si despre primele luni din mandat, infiintarea ASF, modernizarea pietei de capital dar si despre reactia intarziata a Bursei dupa scandalul Cristian Sima.
Wall-Street.ro: Care sunt primele decizii pe care le-ati luat dupa numirea in functia de director al BVB?

Victor Cionga: Cand am venit in BVB am adus cu mine doua persoane cu mare experienta in piata de capital romaneasca, si ma refer la doamna Gabriela Ontica (n.red. fost presedinte al EFG European Securities si director strategie in cadrul casei de avocatura NNDKP) si domnul Dragos Simion (n.red. analist, consultant de investitii si fost presedinte Flamingo International).

Apoi am implementat o abordare prin intermediul careia tratam diferitele probleme pe baza de proiect. Asta inseamna ca daca ai de rezolvat o chestiune creezi o echipa de oameni din cadru grupului, cu sef de proiect, si in momentul acela echipa din cadrul echipei de proiect primeaza in fata legaturilor administrative anterioare.

WS: Care sunt lucrurile care nu v-au placut in cadrul BVB si pe care ati vrut sa le schimbati?

V. Cionga: Mereu este loc de mai bine, asta este clar. Ce nu mi-a placut in BVB… nu pot sa spun ca nu mi-a placut, dar pot sa afirm, de exemplu, ca organigrama este una depasita si trebuie sa avem ceva adaptat situatiei in care suntem astazi. Organigrama noua este una care modernizeaza ceea ce am gasit. Departamentele sunt organizate altfel. Dupa ce vom primi aprobarile de la Consiliul Bursei si de la CNVM vom putea sa spunem mai multe despre cum aplicam aceasta noua organigrama.

WS: Va scadea numarul personalului dupa schimbarea organigramei?

V. Cionga: Restructurarea este un proces prin care se eficientizeaza operatiile si, evident, cum doreste orice companie, am vrea sa ne micsoram cat mai mult costurile, dar a face ipoteze in acest moment asupra persoanelor este mult prea devreme.

WS: Mai bine de sase luni la conducerea BVB, va reprosati ceva in perioada aceasta?

V. Cionga: In sase luni ai o experienta mult mai bogata despre respectiva organizatie pentru care lucrezi si privind in urma iti dai seama de anumite lipsuri. Acum imi dau seama ca erau anumite lucruri pe care puteam sa le fac mai repede si mai bine. A fost o curba de invatare pe care poate puteam sa o accelerez. Nu m-am grabit sa iau masuri pentru ca am vrut ca acestea sa “tina apa”, sa fie rationale, sa nu pice dupa un foarte scurt timp pentru ca au fost luate in graba.

WS: Sunteti pentru prima data in conducerea unei burse. Aveti un model de sef de bursa pe care il urmariti?

V. Cionga: In Romania sunt doar doua burse… nu am avut inca timp sa ma uit cu atentie la experienta de management a altor sefi de burse, in schimb am facut altceva: am inteles ca una dintre caile cele mai simple ca sa progresezi este aceea de a atrage langa tine oameni experimentati si de exemplu in procesul de constituire a noii organigrame si a functiilor aferente am folosit unul dintre cei mai importanti consultanti de specialitate din lume - Hannes Takacs, un om care cunoaste foarte bine organizatia deoarece a fost implicat si in constituirea Casei de Compensatie Bucuresti. Dansul a lucrat in peste 70 de burse straine oferindu-le consultanta pe diverse teme.

WS: Care sunt lucrurile pe care investitorii cer sa le vada pe Bursa de la Bucuresti?

V. Cionga: In primul rand discutiile pe care le avem acestia se refera la piata de capital romaneasca, nu doar la BVB. Lichiditatea relativ mica este unul dintre principalele lucruri care ii inhiba. Au fost in schimb incantati de faptul ca s-a raspuns la cerinta de a se introduce conturile globale.

Din discutiile purtate in ultimele 3-4 luni, am remarcat faptul ca in viziunea investitorilor Romania este o tara care poate oferi oportunitati interesante. De ce? Pentru ca au fost discutiile pe care Guvernele din ultimele luni le-au avut cu FMI si este asteptata o serie intreaga de listari a unor companii mari.

Lucrul acesta face ca o serie intreaga de investitori straini mari, cu unul chiar astazi ne-am intalnit, sa considere Romania printre cele trei tari spre care se uita cu interes: Turcia, Polonia, Romania.

Este o opertunitate mare de care ar fi bine sa profitam. Am fost bucuros cand zilele trecute am vazut declaratiile domnului ministru Nita (n.red. Constantin Nita - ministrul pentru Energie), care anunta ca Guvernul va respecta angajamentele luate in ceea ce priveste listarile unor companii.

WS: Cat de credibile sunt promisiunile ce vizeaza listarea companiilor de stat avand in vedere ca acum un an auzeam exact aceleasi discursuri din partea politicienilor?


V. Cionga: Personal cred ca in prezent exista toate acele ingrediente care sa permita un program de privatizari “ca la carte”. Cred ca in aceste listari pentru ca spre deosebire de anul trecut, cand au fost alegeri, acum avem un context complet diferit: avem un Guvern sustinut de o foarte mare majoritate in Parlament si care deci este ferit de inhibitiile pe care orice Cabinet le poate avea intr-un an electoral.

WS: Asadar credeti in termene date de politicieni de genul Nuclearelectrica pe Bursa pana in aprilie - mai 2013?

V. Cionga: Marile companii din Romania au Adunarile Generale ale Actionarilor pentru aprobarea rezultatelor financiare pe anul anterior pana in luna aprilie. Orice listare trebuie facute dupa reultatele financiare. Asadar discutam de listari care pot incepe cu a doua jumatate a lunii aprilie. Daca ma intrebati pe mine cred ca prima oferta publica va fi cea de la Transgaz. Dar daca lansezi Transgaz in aprilie-mai, este oare bine sa lansezi si Nuclearelectrica in aceeasi perioada?

Eu cred ca in aceste situatii conteaza cel mai mult ca statul asculta sfatul consortiilor de brokeraj care intermediaza ofertele.

Transgaz si Romgaz vor trezi un mare interes din partea investitorilor si cred ca Hidroelectrica va fi o listare importanta a anului viitor.

Exista doua ferestre de oportunitate pentru IPO-uri. Acestea sunt in martie pana spre jumatatea lui iulie si dupa sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lunii decembrie. In rest nu este bine sa incerci o listare, pentru ca sunt conditii mai dificile.

WS: Va temeti ca ati putea sa pierdeti companiile romanesti care aleg sa se listeze pe alte piete sau aleg sa se listeze atat pe BVB cat si pe o piata straina?


V. Cionga: Stiu ca s-a discutat si despre listarea dubla a unor companii de stat. Suntem impotriva unor listari duale ale unor companii de stat “din prima”. Mai exact, noi credem ca ar fi bine ca in prima faza sa se faca o listare doar pe BVB in vederea maririi lichiditatii si a profilului acestei burse in fata investitorilor, si dupa o perioada sa se faca o listare pe alte burse.

In privinta listarii unor companii private credem ca oportunitatea la care trebuie sa ne uitam sunt listari intre 15 si 60-70 milioane euro, listari care pot fi interesante pentru institutionalii si retailul romanesc si pentru unele fonduri care actioneaza in zona, dar care sunt prea mici pentru Varsovia si Viena. Practic micosram competitia cu altii. E o nisa pe care am putea sa devenim lideri regionali. O listare duala la 50-80 mil. euro nu are sens, la 300-400 mil euro are insa.

WS: Si daca tot ati pomenit companiile private, cand vom vedea un IPO al unei companii private pe Bursa de la Bucuresti?

V. Cionga: Astept un asemenea pas in ultimul trimestru al acestui an. Suntem in contact cu mai multe companii care considera listarea pe BVB ca o alternativa de finantare. Este un proces pe care si companiile vor sa il inteleaga mai bine.

Listarea in sine este insa jobul brokerilor. Se face aceasta confuzia ca Bursa trebuie sa aduca o companie la listare. Nu e rolul bursei sa aduca companii, ci al brokerilor. Bursa trebuie sa faca tot ce depinde de ea ca sa usureze acest proces.

WS: Asadar brokerii de pe BVB sunt inactivi cand vine vorba despre atragerea companiilor in piata?


V. Cionga: Eu cred ca majoritatea brokerilor isi stiu bine meseria si avantajele competitive si sunt convins ca eforturi se fac. Numai ca aceste eforturi sunt acoperite de confidentialitate, de-asta nu auzim ca o firma sau alta incearca sa convinga o companie sa se listeze.

WS: Ce va spun companiile private cand le vorbiti despre listarea pe Bursa?

V. Cionga:
Sunt interesati sa inteleaga care ar fi obligatiile in plus pe care le-ar avea managementul daca acea companie ar fi listata. Cu unele companii avem chiar programe pilot in desfasurare pentru a le putea pregati pentru acest proces.

Am sesizat si pareri oarecum diferite despre listare intre managementul companiilor si actionarii acestora. Aceste diferente apar din cauza obligatiilor unora si altora dupa listare.

WS: In ce sens? Cine este reticent cand vine vorba de listare?

V. Cionga: Reticent poate ca e mult spus, dar exista o anumita dorinta a managerilor de a intelege mai bine ce obligatii vor avea din momentul listarii.

WS: Apropo de management si pentru ca discutiile despre calitatea managerilor din cadrul companiilor de stat este un subiect de actualitate, cum credeti ca ar putea sa fie acestia motivati sa isi faca treaba mai bine?

V. Cionga: Cred ca raspunsul este reprezentat de implementarea unor mecanisme prin intermediul carora managementul comopaniilor de stat sa primeasca actiuni la compania respectiva, astfel incat interesul lor de a mari valoarea actiunii sa fie unul foarte concret si sa coincida pe aceasta pista de interese cu cele ale actionarilor.

WS: Daca tot am vorbit de felul in care sunt rasplatiti managerii companiilor, de ce companiile listate din Romania nu fac publice salariile directorilor generali, asa cum se intampla in SUA de exemplu?

V. Cionga: Cred ca nivelul salariilor managementului ar fi o chestiune interesanta pentru multa lume, dar nu stiu daca va simplifica lucrurile in Romania sau daca le va complica prin reactii in lant.

WS: Totusi, daca vorbim de transparenta, cred ca ar fi interesant sa stim de exemplu ce salariu are doamna Mariana Gheorghe (CEO Petrom, cea mai profitabila companie din Romania), de exemplu, sau chiar si salariul dumneaoastra, despre care s-a vorbit in presa. Ati fi de acord sa va faceti public salariul daca toate companiile ar face asta?

V. Cionga: Eu? Da, cu conditia ca problemele reale sa nu treca pe planul doi in presa si salariile managerilor de companii sa nu devina principalul subiect aflat in dezbatere publica. In SUA situatia este alta, acolo au fost manageri care au incasat si 137 mil. dolari intr-un an, cat nu au buget multe institutii din Romania. Pe de alta parte in SUA este o o alta abordare culturala.

WS: Peste cateva saptamani urmeaza Adunarea Actionarilor BVB. Va temeti ca unele dintre propunerile pe care le-ati facut vor fi respinse?

V. Cionga: Este dreptul actionarilor sa le respinga daca asa considera. Noi am facut aceste propuneri pentru a continua procesul de modernizare BVB si mai ales al actului constitutiv al Bursei. Avem incredere ca actionarii inteleg importanta si nevoia schimbarii Actului Constitutiv al BVB. Noul act constitutiv este un pas important in modernizarea Bursei -- elimina o serie de ambiguitati si imbunatateste guvernanta corporativa. Va dau un exemplu pentru care o schimbare era necesara: pentru aceasta AGA am trimis scrisori recomandate tuturor actionarilor, pentru ca asa este preavazut, si am printat 50.000 de pagini.

WS: Ati nemultumit o parte din brokeri anuntand ca veti propune in AGA o noua politica de tarifare, care va include si un comision lunar fix. Cum le raspundeti acestora?

V. Cionga: Noua politica tarifara este doar o parte a strategiei de dezvoltare pe termen mediu si lung a grupului BVB. Eu o vad ca o intrare in normalitate pentru ca daca ne uitam pe structura de venituri pe care o au alte burse veti vedea ca veniturile provenit din comisioane fixe au cu totul alta pondere, numai noi avem 0,2%. In al doilea rand acest sistem creeaza stimulente pentru brokeri ca sa mareasca volumele tranzactionate, pentru ca in afara de comisionul fix vom rasplati brokerii care fac rulaje mai mari. Noul sistem de comisioane este facut luand in calcul si listarile despre care am vorbit mai devreme. Din pacate intr-o lume reala nu poti multumi pe toata lumea. Noi am ales sa rasplatim performanta.

WS: Asociatia Brokerilor si Dan Paul au fost printre principalii nemultumiti. Dansul este si in Consiliul Bursei, va intelegeti bine cu el?

V. Cionga:
Atat eu cat si dansul ne indeplinim obligatiile pe care le avem conform functiilor pe care le ocupam. Este o relatie in limitele politetii profesionale.

WS: Sibex a demarat recent un proiect de educatie, ce proiecte are BVB in acest sens?

V. Cionga: Vrem in primul rand sa facem niste programe pilot pentru emitenti care vor sa se listeze sau care sunt deja listati si trec de la o categorie la alta. De asemenea, vom face impreuna cu BERD un proiect care are drept obiect imbunatatirea guvernantei corporatiste in companiile romanesti, acesta fiind de altfel unul dintre principalele lucruri pe care investitorii institutionali straini le cer cand vin in Romania.

De asemenea incercam sa definim si sa identificam resurse financiare pentru un proiect mult mai mare adresat populatiei generale din tara; aici s-ar putea sa apelam la finantare din partea UE.

WS: Cum vedeti intentia Guvernului de a infiinta o Autoritate unica de Supraveghere Financiara in Romania?


V. Cionga: Infiintarea ASF este o masura care nu iese din tiparul pe care l-am vazut in tarile din regiune. Noi speram doua lucruri: perioada de tranzitie de la forma actuala de supraveghere la ASF sa fie cat mai scurta si sa nu existe impact pe costuri asupra pietei, adica daca tot se unifica si se obtin niste economii, atunci sa existe un impact pe piete in sensul micsorarii costurilor.

WS: Sustineti oprirea numirilor politice in cadrul institutiei de supraveghere?

V. Cionga: Cred ca problema nu se pune daca esti sau nu membru de partid. Poti fi membru de partid si in acelasi timp un bun profesionist, si aici putem lua exemplul domnului Mihai Tanasescu, care era membru PSD si a fost co-optat in echipa Fondului Monetar International.

Important este ca persoana respectiva sa aiba experienta si cunostinta in domeniu. Ca este sau nu membru de partid devine ceva secundar. Daca are rezultate profesionale si respectul pietei nu vad nicio problema.

WS: Este adevarat ca Bursa din Sibiu ar putea sa se listeze pe BVB?

V. Cionga: Din cate stiu au fost discutii, insa ele se poarta la nivelul Consiliilor de Administratie iar eu fac parte din echipa executiva

WS: De ce in toamana anului trecut, cand a aparut celebrul scandal Cristian Sima, nu am vazut directorul BVB pe ecranele televiziunilor atunci cand despre Bursa de la Bucuresti isi dadeau cu parerea cu pseudo-specialisti in piata de capital, inclusiv o creatoare de moda?


V. Cionga: Scandalul a inceput intr-o miercuri seara. Eu eram plecat din tara in Viena si m-am intors vineri seara. Am vazut cunoscuta emisiune si am fost la televiziuni luni, marti si miercuri. S-a dat o neobisnuit de mare importanta acestui eveniment si imaginea BVB a fost legata intr-un mod nefericit de acest scandal. Sper ca lumea sa nu isi piarda increderea in paita de capital romaneasca din cauza unor accidente de acest gen, care s-au intamplat si in alte parti la dimensiuni mult mai mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri