Putine companii romanesti sunt insa evaluate de marile agentii de rating. In plus, obtinerea unui calificativ de investment grade este cu atat mai dificila intr-o tara care de la startul crizei financiare si pana in 2011 nu a beneficiat de un asemenea rating.

GDF Suez Energy Romania (fostul Distrigaz Sud) este un exemplu de companie fara investment grade. Distribuitorul de gaze naturale a reusit sa vanda obligatiuni in valoare de 250 mil. lei (54,6 mil. euro) pe Bursa, ordinele de subscriere depasind oferta initiala. Oferta s-a incheiat pe 23 octombrie, aceasta reprezentand prima operatiune din 2008 si pana in prezent prin intermediul careia o companie privata a reusit sa atraga finantare de pe Bursa.

In ciuda semnalului pozitiv pentru piata de capital romaneasca, puternic afectata de lipsa ofertelor de actiuni sau obligatiuni din partea unor companii locale, repetarea succesului inregistrat in cazul ofertei GDF ar putea sa fie in curand greu de replicat.

Pro sau contra investirii pensiilor in companii fara rating?

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis un proiect prin care vrea sa modifice norma nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private.

Cea mai importanta modificare prevede ca fondurile de pensii nu mai pot face investitii in obligatiuni care nu sunt evaluate sau care nu au un rating de “investment grade” din partea celor trei mari agentii de evaluare (Moody’s, Fitch si Standard & Poor’s).

In precedenta forma a normei, de la aceasta regula erau exceptate titlurile de stat ale Romaniei, obligatiunile emise de administratiile publice locale, dar si obligatiunile corporatiste ale emitentilor din Romania. Mai nou insa, doar primele doua categorii mai sunt incluse in lista exceptiilor.

De asemenea, fondurile de pensii obligatorii nu vor mai putea sa investeasca in niciun instrument financiar emis de o companie din domeniul imobiliar.

“Administratorul poate investi activele fondurilor de pensii private numai in acele obligatiuni ori alte titluri de creanta ale emitentilor din state apartinand Uniunii Europene sau Spatiului Economic European ori statelor terte, care au calificativul investment grade, cu exceptia titlurilor de stat emise de statul roman si a obligatiunilor emise de autoritati ale administratiei publice locale din Romania”, se mentioneaza in proiectul de modificare a normei nr. 11/2011.

Potrivit unor surse din piata de capital, proiectul a nemultumit oficialii Bursei de Valori Bucuresti, care se tem ca o astfel de limitare ar reduce semnificativ sansele de succes ale unor viitoare oferte de obligatiuni pe BVB, din moment ce o categorie importanta din jucatorii institutionali nu ar mai putea sa investeasca.

Fondurile de pensii obligatorii au active de 8,7 mld. lei (1,9 mld. euro), o parte din acestea fiind investite in obligatiuni corporative, insa emise de companii straine. De altfel, lipsa unor oportunitati de investitie pe piata de capital romaneasca a fost una dintre principalele probleme aduse in discutie de reprezentantii fondurilor de pensii de-a lungul ultimilor ani.