Scandalul Sima pare ca s-a terminat. Discutiile nu mai fac inconjurul mass-media, nu au mai aparut scrisori sau interviuri iar actorii pietei de capital rasufla usurati ca imaginea bursei nu mai este terfelita. Intre timp insa, autoritatile au continuat sa investigheze cazul si incep sa se vada primii pasi concreti. Pe langa plangerile penale depuse de mai multi clienti ai WBS Holding si CNVM a decis sa suspende temporar activitatea WBS Romania.
Dupa ce a facut inconjurul mass-media, scandalul Sima a fost complet uitat. Dezvaluirile facute de acesta in scrisori si interviuri au fost uitate, mesajele sale nu au mai fost trimise si atentia presei s-a focusat pe alte subiecte. In tot acest timp, o parte din clientii WBS Holding au continuat demersurile catre autoritatile competente si chiar au facut pasi concreti in acest sens. Astfel, in ultimele zile au fost depuse mai multe plangeri penale la autoritati.

“Clientii mei au facut pasi concreti in acest sens, catre institutiile competente, dar vrem sa conservam avantajele organelor judiciare, rezultate din caracterul secret al urmaririi penale”, a explicat pentru wall-street.ro Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii si reprezentant legal al mai multor clienti WBS Romania.

Mai mult, avocatul ne-a explicat ca niciunul dintre clientii sai nu are probleme cu justificarea provenientei fondurilor, dupa ce in presa s-a vehiculat ideea ca nu se vor depune plangeri, tocmai pentru ca ar exista suspiciuni asupra provenientei banilor.

“Colaboram cu organelle abilitate ale statului, in vederea aflarii adevarului si a tragerii la raspunde a celor vinovati”, a mai spus Stoicescu.
Rezultatul acestei colaborari, care include si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, nu a intarziat sa apara. Autoritatea de supraveghere a emis o ordonanta prin care suspenda, ca masura obligatorie, pentru cel mult doua saptamani, autorizatia de functionare a WBS Romania, incepand de joi, 25 octombrie, ora 17.00.

Prin ordonanta, CNVM instituie in sarcina WBS Romania “obligatia de a informa corect investitorii cu privire la drepturile pe care le au acestia, precum si obligatia de a lua masurile necesare pentru exercitarea acestor drepturi. Orice ingradire a exercitarii drepturilor investitorilor de catre S.S.I.F. WBS Romania S.A. si/sau informarea necorespunzatoare se sanctioneaza potrivit reglementarilor legale in vigoare”.

In scopul protejarii intereselor investitorilor si integritatii pietelor reglementate, societatii ii sunt permise activitati precum restituirea disponibilitatilor clientilor, la solicitarea acestora, transferarea valorilor mobiliare detinute de clienti, la solicitarea acestora, aAlimentarile/retragerile de numerar in/din conturile de marja, la solicitarea clientilor, inchiderea pozitiilor deschise aferente instrumentelor financiare derivate, in nume propriu sau in numele clientilor.

Ordonanta vine dupa ce Comisia a solicitat WBS Romania realizarea unui audit cu privire la situatia conturilor de disponibilitati, pentru data de 11 octombrie, deschide in nume propriu si in numele clientilor, termenul de depunere fiind 22 octombrie.

Raportul comun depus de auditoria externi si interni ai companiei releva ca, din cauza informatiilor insuficiente puse la dispozitie de conducerea WBS Romania, acestia nu si-au putut exprima o opinie cu privire la conturile de disponibilitati ale societatii.

CNVM il suspenda pe Sima din functia de administrator


Intr-o alta decizie emisa astazi, CNVM l-a suspendat pe Cristian Sima din pozitia de administrator al Bursei din Sibiu.
Motivele invocate de comisie se refera la absenta sa nemotivata de la controlul de fond derulat la Sibex.

“Pe parcursul derularii controlului de fond al C.N.V.M. la sediul operatorului de piata S.C. Sibex - Sibiu Stock Exchange S.A. in perioada 01.10.2012-12.10.2012, dl Cristian Sima nu a putut fi contactat, desi prezenta acestuia a fost solicitata de catre CNVM si de catre membrii echipei de control, manifestandu-si insa prezenta, in toata aceasta perioada, prin numeroasele aparitii si luari de pozitii prin intermediul mass-media. Intrucat lipsa dlui Cristian Sima de la sediul operatorului de piata pe parcursul derularii controlului de fond si imposibilitatea de a fi contactat, fara prezentarea unor motive justificative, a facut imposibila clarificarea unor aspecte privind activitatea operatorului de piata ceea ce a condus la ingreunarea derularii actiunii de control (precizam ca aceste aspecte au legatura directa cu activitatea de administrator desfasurata de catre dl. Cristian Sima, astfel incat nu puteau fi clarificate decat de catre acesta)”, motiveaza Comisia.

Deoarece aceasta conduita, contrara atributiilor si responsabilitatilor unui administrator al unui operator de piata, coroborata cu afirmatiile facute de acesta in spatiul public afecteaza administrarea sigura si prudenta a operatorului de piata, CNVM a constatat ca nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza validarii lui Cristian Sima in calitate de membru al Consiliului de administratie al Sibex.
Astfel, Comisia a anulat decizia de validare a lui Sima in functia de administrator al Sibex.

Pe 10 octombrie, Cristian Sima a fost demis din functiile de presedinte si director general pe care le ocupa in cadrul Bursei din Sibiu (Sibex). Decizia a fost luata de un Consiliu de Administratie (CA) format din doar trei membri, Sima fiind unul dintre ei.

Citeste si Dezbatere despre criza de imagine a bursei: actorii pietei vor REFORMA si un CNVM pe modelul BNR


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri