Saptamana in care cele mai mari doua economii din lume isi schimba liderii. Pe ce mizeaza investitorii?

Americanii vor desemna marti un grup de mari electori care vor alege presedintele pentru urmatorii patru ani, in vreme ce Partidul Comunist Chinez este asteptat sa anunte in aceasta saptamana noua generatie de lideri care va conduce tara in urmatorul deceniu. Ce efect vor avea cele doua schimbari majore asupra investitilor si pietelor de actiuni?

Democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney se vor lupta pentru urmatorul mandat prezidential american, principala asteptare a investitorilor de la acestia fiind rezolvarea problemei deficitului bugetar („fiscal cliff”).

Problema cheie sta in diferentele intre partidele Republican si Democrat. Daca acestea nu reusesc sa ajunga la o intelegere pentru rezolvarea ‚prapastiei fiscale’ (n.red. fiscal cliff), atunci impactul asupra pietelor ar putea fi semnificativ. Rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA nu va avea, probabil, un impact semnificativ asupra performantei pietei americane in 2013, avand in vedere ca pozitiile celor doi candidati nu sunt foarte indepartate una de cealalta”, a declarat, pentru wall-street.ro, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets.

Romney, preferatul investitorilor de pe burse

SUA risca sa intre in recesiune anul viitor daca democratii si republicanii din Congresul american nu vor ajunge la un acord privind reducerea deficitului bugetar pana la sfarsitul lui 2012. Mai multe masuri de relansare economica si facilitati ficale vor expira de la 1 ianuarie, moment in care vor fi aplicate scaderi automate ale cheltuielilor publice SUA, scaderi care in cele din urma sunt asteptate sa duca la o noua recesiune.

„Pentru multe persoane din piata alegerea lui Romney ca presedinte ar reprezenta o veste mai buna pentru burse decat realegerea lui Obama. Republicanul este vazut mai bine in ciuda faptului ca este asteptat sa il inlocuieasca pe Bernanke de la conducerea FED si sa puna punct rundei a treia a programului economic de relaxare cantitativa”, spune Justin Harper, analist in cadrul grupului financiar IG Markets, citat de CNBC.

In timpul mandatului Obama, Rezerva Federala a SUA a lansat trei runde ale programului de relanxare cantitativa, in 2009, 2010 si in septembrie 2012, menite sa micsoreze dobanzile si sa ajute cresterea economica.

Cel mai prost rezultat al alegerilor din SUA ar fi o victorie la limita a lui Obama, care ar lasa in urma un Partid Republican frustrat si care ar avea indeajuns de multa putere pentru a cauza tensiuni majore in privinta prapastiei fiscale”, spun analistii Deutsche Bank intr-un raport trimis investitorilor si citat de MarketWatch.com.

Analistii politici se asteapta ca Obama sa castige la o diferenta mica, in vreme ce republicanii isi vor mentine majoritatea in Camera Raprezentantilor, iar democratii isi vor patra un control fragil in Senat. Acest scenariu ar duce aproape instant la o lupta pe seama mentinerii sau anularii facilitatilor fiscale si a reducerii chetuielior bugetare - situatie pe care investitorii vor sa o evite.

De asemenea, o victorie a lui Obama este asteptata sa duca la intarirea dolarului, cresterea interesului pentru obligatiunile de stat americane si la scaderea actiunilor, scrie The Wall Street Journal.

Ce va aduce nou schimbarea conducerii Chinei?

Xi Jinping, actualul vicepresedinte, si Li Keqiang, in prezent vice-premierul chinez, au cele mai mari sanse sa devina urmatorul presedinte, respectiv prim-ministru al Chinei. Cei doi ar urma sa ii inlocuiasca pe Hu Jintao si Wen Jiabao, presedinte, respectiv vicepresedintele statului comunist.

Partidul Comunist Chinez, care conduce din 1949 statul cu cea mai mare populatie din lume, va desfasura al optsprezecelea Congres National pe 8 noiembrie, moment cand este de asteptat ca noii lideri sa fie anuntati in mod oficial.

Tranzitia politica ce are loc o data in fiecare deceniu in China ar putea sa fie chiar mai importanta decat alegerile din SUA, considera unii analisti. Datorita cresterii puternice a economiei in ultimii ani, politicile adoptate de liderii de la Beijing au puterea sa modeleze cadrul economic mondial.

„Sa spunem ca in SUA sau in Marea Britanie se schimba conducerile politice. La modul general vorbind, astfel de schimbari nu au un impact major asupra economiilor. Acelasi lucru nu este insa valabil in cazul Chinei, unde Guvernul are atat de multa putere incat poate schimba complet directia economiei”, spune reprezentantul IG Markets.

Analistii se asteapta ca noii conducatori sa administreze bine perioada de tranzitie si de incetinire a cresterii economice - un scenariu pozitiv pentru bursele din China.

Anul acesta, piata din Shanghai a scazut cu 4%, fata de cresterea generalizata a marilor burse din vestul Europei si SUA.

Sursa imagine: sxc.hu

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri