Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca s-a negociat cu cu bancile creditoare ale Oltchim si, pe langa plata restantelor salariale, inca trei sectii ale societatii vor reporni in urmatoarele zile, iar pana la mijlocul lui decembrie combinatul va atinge 65% din capacitatea de productie.

"De maine platim salariile restante pe luna septembrie. De asemenea, incepand de astazi, inclusiv maine si luni, se repornesc inca trei sectii, urmand ca in total sa fie implicati peste 1.200 salariati de la Oltchim. Noi, in cadrul negocierilor purtate sub coordonarea vicepremierului cu bancile mari creditoare, putem sa asiguram in perioada imediat urmatoare finantarea repornirii activitatii la Oltchim. De asemenea, avem in vedere ca pana la mijlocul lunii decembrie sa ajungem la 65% din totalul capacitatii de productie la Oltchim, urmand ca la sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie sa asiguram si plata restantelor pe luna octombrie, pana atunci rezultand banii din primul ciclu de fabricatie de la Oltchim", a afirmat Chitoiu.

Premierul Ponta a adaugat ca privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI in februarie, inaintea instalarii actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat in urma unor fraude si hotii ale fostilor guvernanti.

"Vreau sa va rog sa-i intelegeti pe oameni si sa le dam lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred ca trebuie pedepsiti in vreun fel sau acuzati oamenii de la Oltchim pentru hotiile si tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu si toata gasca care a capusat Oltchim", a declarat Ponta.

Acesta a aratat ca asteapta ca institutiile statului sa isi faca datoria in privinta sesizarilor de fraude si incalcari ale legii la Oltchim.

Aproximativ 300 de salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in fata pavilionului administrativ, cerand ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.

Citeste si:

La ora transmiterii acestei stiri, liderii sindicali, impreuna cu cativa reprezentanti ai salariatilor protestatari, discuta cu conducerea combinatului, care incearca sa obtina de la banci un credit de 20 de milioane de euro, necesari repornirii unitatii.

Premierul Victor Ponta a lansat, marti, un apel catre angajatii Oltchim sa opreasca protestele violente, aratand ca astfel de actiuni ii indeparteaza pe investitori si ca societatea din Valcea nu poate fi salvata decat cu ajutorul salariatilor.

Angajatii Oltchim au protestat timp de cateva zile si la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei. Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.