Actionarul majoritar al Uztel Ploiesti, Asociatia Uztel, acuza Euro Insol, ANAF si reprezentanti ai Justitiei de "abuzuri fara precedent" asupra producatorului de utilaje petroliere, care ar viza vanzarea activelor acestuia, prin lichidare, la preturi derizorii, si "dezindustrializarea Romaniei".

"Timp de mai multi ani, mai multe persoane si societati au actionat cu premeditare, avand conexiuni si in Justitie, pentru aducerea Uztel pe pierdere, cu scopul de a o falimenta si de a valorifica activele industriale prin lichidare, la preturi derizorii", a declarat intr-un comunicat presedintele asociatiei, Constantin Trestioreanu, informeaza Mediafax.

Uztel este in insolventa din 2010. Administratori judiciari au fost desemnate firma Euro Insol Bucuresti, care se ocupa si de insolventa Hidroelectrica, si Euroinsol Consulting SPRL Ploiesti.

Potrivit comunicatului, Euroinsol Consulting, reprezentata prin Alina Maer, si Euro Insol, reprezentata prin Remus Borza, nu respecta o decizie a instantei si ii interzic ilegal administratorului special al companiei din Ploiesti sa isi exercite dreptul de administrare a societatii.

Abuzul administratorilor judiciari a fost inlesnit de erori comise de instanta de judecata, care considera Uztel ca fiind falita, desi compania nu este in faliment, potrivit sursei citate.

"La acest abuz au contribuit ANAF, prin directorul Directiei juridice, Ioana Toma, si Directia Generala a Finantelor Publice Prahova, prin directorul executiv Nicolae Popovici si consilierul juridic Marius Georgescu, care au solicitat in mod nelegal ca administarea societatii sa fie in sarcina administratorului judiciar", sustine Asociatia Uztel.

Actionarul firmei din Ploiesti acuza administratorii judiciari si ca isi insusesc ilegal 3% din sumele recuperate de la datornicii Uztel.

Asociatia sustine si ca planul de reorganizare, care ar urmari "falimentul Uztel si lichidarea activelor", a fost declarat nelegal de catre Curtea de Apel Craiova.

Uztel este cel mai vechi producator de echipament si utilaj petrolier din Europa, fondat in 1904 de Standard Oil SUA, fiind unul dintre principalii furnizori de echipament petrolier pentru OMV Petrom, ABB Franta, Deep Drill Olanda, Wood Group Venezuela, PT Inti Fajar Indonezia, Turkmenneft Turkmenistan.

Principalii actionari ai companiei sunt Asociatia Uztel (83,8%) si Array Holding SUA (5,03%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANAF recunoste dreptului administratorului special de a conduce Uztel