9 Decembrie 2012

Cele 5 motive pentru care pretul aurului va creste



Cu o crestere de peste 565% in ultimii 11 ani, aurul este pe cale de a inregistra noi evolutii pozitive pe masura ce bancile centrale se pregatesc pentru a infrunta un val de inflatie. Etfdailynews.com subliniaza cinci motive fundamentale majore pentru continuarea unui raliu pe cotatiile metalului pretios.

Inflatia nu poate fi ignorata

Cresterile vin dupa un raliu de 70% inregistrat de aur in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, cand au fost tiparite 2,3 trilioane de dolari in cadrul primelor doua runde de relaxare cantitativa.

Cererea pentru metalul pretios a crescut dupa ce in piete s-a speculat continuarea achizitiilor de obligatiuni si titluri de stat ale Rezervei Federale, Bancii Japoniei si bancii Centrale Europene.

Aurul reprezinta adevarata valuta

Caderea semnificativa a puterii de cumparare a dolarului intareste teoria potrivit careia aurul reprezinta de fapt adevarata valuta. Cu aproape 2.000 de ani in urma Aristotel a definit caracteristicile unei valute:

- Trebuie sa fie durabila
- Trebuie sa fie portabila
- Trebuie sa fie divizibila
- Trebuie sa fie consistenta
- Trebuie sa aiba o valoare intrinseca

De mentionat ca 13 state din SUA vor sa emita monede proprii, din aur sau argint. Mai mult, statul Utah a aprobat o lege prin care monedele de aur si argint emise de SUA sunt acceptate ca forma de plata.


Cererea pentru investitii explodeaza

Investitiorii institutionali majori aloca sume din ce in ce mai mari pentru plasamentele in aur, o tendinta remarcata si in randul investitorilor obisnuiti.

Bill Gross, seful fondurilor de investitii Pimco, a declarat recent ca aurul si activele tangibile sunt singurele care vor supravietui unei crize financiale acute in SUA.

Ross a mai adaugat ca cea mai recenta runda de relaxare cantitativa a Guvernului american a facut aurul chiar mai atractiv, metalul pretios fiind necear intr-un portofoliu diversificat.

De asemenea, potrivit unui sondaj realizat de Morgan Stanley in randul a 140 de investitori institutionali din SUA, sentimentul din piata aurului a atins cel mai inalt nivel din iulie 2011.


Bancile centrale acumuleaza aur

Bancile centrale din intreaga lume au cumparat 254,2 tone de aur in prima jumatate din 2012, si ar mai putea adauga inca 500 de tone pana la sfarsitul anului.

Evolutia este importanta mai avand in vedere ca in 2009 bancile centrale au incetat sa mai vanda aur, devenind cumparatori neti incercand sa isi diversifice portofoliile concentrate pe dolarul american, euro sau alte valute.

Din moment ce bancile centrale sunt responsabile pentru 16% din cererea mondiala de aur, achizitiile facute de acestea sunt asteptate sa contribuie la cresterea metalului pretios in urmatoarele trimestre.


O criza a valutelor ameninta pietele financiare

La cinci ani de la startul crizei financiare, SUA, Europa si numeroase alte tari inca se chinuie sa scape de efectele acesteia. Din acest motiv Banca Centrala Europeana si Fed au pus la punct planuri pentru a combate criza si pentru a reduce costurile imprumuturilor.

Mario Draghi, presedintele BCE, a anuntat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni din tarile cu probleme din zona euro, in timp ce Ben Bernanke, presedintele Fed a promis inca o runda de relaxare cantitativa.

Masurile au dus la o criza de incredere in ceea ce priveste valutele traditionale in randul investitorilor. Nu trebuie uitate nici eventualele retrogradari de rating pe care agentiile internationale le pot face si care nu ar face decat sa amplifice teama de valute a investitorilor.

Sursa imagini: Flickr, freedigitalphotos.net




Citeste si