SIF Oltenia detine 6,58% din capitalul institutiei de credit, inainte de majorare, fiind singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a vandut actiunile BCR in cadrul acordului semnat cu Erste in septembrie 2011 de cele cinci SIF-uri cu grupul austriac.

Participatia SIF Oltenia ar urma sa scada la aproximativ 6,3%. Daca SIF Oltenia ar fi vrut sa participe la operatiunea de majorare, aportul in numerar s-ar fi ridicat la aproape 33 milioane lei.

Actionarii BCR au aprobat pe 3 decembrie majorarea de capital si modificarea statutului, astfel incat executivul institutiei de credit sa poata decide desfiintarea de unitati fara aprobarea Consiliului de Supraveghere.

Pentru majorarea capitalului, banca intentiona sa emita 770,76 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei pe titlu si care vor putea fi cumparate la pretul de 0,65 lei/actiune, din care 0,1 lei reprezinta valoarea nominala, iar 0,55 lei prima de emisiune.

Astfel, capitalul social ar fi putut creste cu 77 milioane lei (17 milioane euro), de la 1,55 miliarde lei la 1,63 miliarde lei, iar restul sumei atrase, de 424 milioane lei, va ramane la dispozitia bancii.

Totodata, actionarii au aprobat propunerea Comitetului Executiv de a putea decide asupra desfiintarii de sucursale sau agentii fara aprobarea Consiliului de Supraveghere.

Presedintele bancii, Tomas Spurny, a declarat luni ca BCR va disponibiliza la nivel de grup 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni, reprezentand 17,5% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice, dar va continua cresterea prin stimularea tranzactiilor bancare si concentrarea pe lei.

Astfel, vor fi inchise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor va scadea de la 9.100 la 7.500. Principalele activtati ale grupului BCR sunt derulate de banca. Grupul mai este prezent in Romania prin BCR Leasing, BCR Banca pentru Locuinte, BCR Pensii, BCR Chisinau si BCR Partener Mobil.

BCR este controlata in proportie de 93,26% de catre EGB Ceps Holding GmbH, detinuta la randul sau integral de Erste Group Bank Austria.

In trimestrul al treilea al acestui an, BCR si-a mentinut pozitia de lider pe piata bancara locala, cu o cota de piata de circa 20% dupa active, in pofida unui usor declin al volumului activelor grupului BCR cu 0,5% (reprezentand 375,4 milioane lei) fata de inceputul anului pana la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro).

Activul net al SIF Oltenia a scazut cu 1,7% in noiembrie, de la 1,463 miliarde lei la 1,438 miliarde lei. Societatea este singura SIF care este inca pe plus la nivelul activului net raportat la nivelul de anul trecut, in principal deoarece nu a vandut catre Erste actiunile BCR pe care le detine. Astfel, activul net este cu 1,56% peste nivelul din decembrie 2011, de 1,416 miliarde lei.

Profitul SIF Oltenia a avansat in luna octombrie cu 6,6 milioane lei, de la 61,7 milioane lei, la 68,3 milioane lei (15,3 milioane euro).