Proiectul este estimat a incepe in primul semestru din 2013 și are o durata totala estimata de 24 luni. Costul direct al proiectului, aproximat la 296.000 euro, va fi suportat de catre BERD și cofinantat de BVB.

In 2008, Bursa de Valori București a realizat un Cod de Guvernanta Corporativa aplicabil companiilor listate la BVB. Acesta cuprinde un set de recomandari pentru a fi aplicate conform mecanismului „Aplica sau Explica”. Companiilor listate la Categoria I li se solicita sa adere la minim 14 recomandari, iar acestea trebuie sa publice o Declaratie Anuala de Guvernanta Corporativa, prin care sa arate carora dintre prevederi li s-au conformat și sa ofere explicatii in cazul celor carora nu li s-au conformat.

Pentru anul financiar 2011, companiile romanești listate au raportat pentru prima data gradul de conformare cu Codul GC. Elementul de noutate a adus unele imbunatatiri, dar transparenta oferita de majoritatea companiilor este inca insuficienta.

Citeste si:

"BVB dorește sa imbuntateasca mediul de guvernanta corporativa din Romania și a abordat Echipa de Tranzitie - Legal Transition Team (LTT) din cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie și Dezvoltare pentru a oferi asistenta in initiativa de a intari implementarea Codului GC, de a dezvolta activitatea de monitorizare a BVB, și de a revizui Codul GC pentru a se alinia la standardele internationale și la cele mai bune practici in domeniu", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Bursei.

BVB vrea de asemenea sa creeze un Indice de Guvernanta Corporativa in incercarea de a scoate in evidenta acele companii care demonstreaza standarde de guvernanta corporativa inalte și sa stimuleze astfel alte companii listate sa iși imbunatateasca practicile (Misiunea).
BERD va selecta o companie de consultanta pentru a dezvolta Misiunea.