Bursa de Valori Bucuresti, cu sprijinul BERD si al echipei sale de consultanti, a rescris Codul de Guvernanta Corporativa al BVB, aflat in vigoare in forma sa curenta din anul 2008. In elaborarea noului Cod, au fost luate in considerare standardele internationale in aceasta materie, schimbarile cadrului legal din Romania si Uniunea Europeana, experienta dobandita ca urmare a aplicarii primului Cod, precum si noile aspitatii ale societatii, in general, si ale partilor direct interesate de reponsabilitatile si conduita companiilor.

“Acest Cod va fi intr-o masura inovativ, deoarece nu va contine numai subiectele clasice care sunt abordate in mod normal atunci cand este vorba de guvernanta corporativa. Avem sansa sa generam un progres esential avand aceste reguli pragmatice in setul de prevederi pentru guvernanta corporativa. Acesta este motivul pentru care am decis sa adresam, de asemenea, unele subiecte care nu sunt subiectele clasice tratate, vorbind la modul general, de coduri de guvernanta corporativa. Spre exemplu, dorim ca societatile listate sa isi publice politica de dividend, pentru informarea investitorilor asupra principiilor care stau la baza acestei politici, astfel incat investitorii sa stie la ce sa se astepte", a declarat, intr-un comunicat de presa, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Printre altele, Codul include prevederi asupra previziunilor pentru o companie listata, deoarece acestea au potentialul de a genera efecte pozitive, dar si riscuri daca sunt prezentate sau publicate intr-un mod prea vag. Calitatea guvernantei corporative este unul dintre factorii care influenteaza deciziile investitorului atunci cand vine vorba de investitia intr-o companie. Obiectivele acestui proiect sunt intarirea practicilor de guvernanta corporativa si a gradului de raportare in randul companiilor listate, prin imbunatatirea recomandarilor Codului de Guvernanta Corporativa, precum si consolidarea monitorizarii si implementarii acestuia.

Citeste si:

Noul Cod a beneficiat si de opiniile membrilor Consiliului Consultativ de Guvernanta Corporativa, constituit din personalitati ale pietei de capital internationale si locale, care prin experienta lor si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Membrii Consiliului Consultativ sunt Gian Piero Cigna (Specialist Guvernanta Corporativa in cadrul BERD), Mariana Gheorghe (Presedintele Directoratului OMV Petrom), Steven Van Groningen (Presedintele Directoratului Raiffeisen Bank), Narcisa Oprea (Partener Schoenner), Grzegorz Konieczny (Reprezentant legal si Manager de portofoliu Fondul Proprietatea) si Ludwik Sobolewski (Director general BVB).

Intr-o forma restransa, incepand din 25 februarie 2015, va intra in vigoare un Cod de Guvernanta Corporativa pentru companiile listate pe AeRO, odata cu lansarea acestei piete. Acesta este un sprijin pentru emitentii de pe AeRO in ceea ce priveste transparenta post-listare si cerintele de raportare, dar, in principal, este un mod excelent de crestere a investibilitatii.

De asemenea, ca parte a eforturilor BVB pentru imbunatatirea climatului de guvernanta corporativa, incepand din ianuarie 2015, pentru companiile incluse in indicele BET, vor intra in vigoare criterii de eligibilitate precum transparenta si servicii orientate spre relatia cu investitorii. Criteriile vizeaza cerinte de raportare in limba engleza, raportare conform IFRS, informare prin intermediul website-ului BVB si/sau alta platforma indicata de BVB, teleconferinte / intalniri cu analistii si investitorii atunci cand sunt publicate rezultatele trimestriale.