Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,89% si indicele general BET-C a atins un nou maxim al ultimelor opt luni, intr-o piata unde actiunile Bancii Carpatica (BCC) au scazut cu 0,37%, pe fondul marcarii profitului, dupa ce in precedentele doua zile pretul a urcat cu aproape 32%, transmite Mediafax.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,48%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,54% peste nivelul de miercuri. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,11%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,83%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, se situa cu 0,22% peste ziua precedenta.

Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au continuat sa urce semnificativ si la deschiderea sedintei de joi, pentru a treia zi consecutiv, iar in primele zece minute de tranzactionare cresterea a ajuns la 9,25%. Cotatiile au revenit apoi spre nivelul de miercuri, in conditiile in care unii investitori au inceput sa marcheze din profitul inregistrat in ultimele sedinte, iar volumul de actiuni pentru care erau ordine de vanzare a depasit vizibil cererea.

La inchiderea pietei principale, titlurile bancii erau la 0,0538 lei, pret cu 0,37% sub ziua precedenta.

Actiunile bancii au urcat in precedentele doua sedinte cu aproape 32% si intorcandu-se la nivelul din luna mai a anului trecut, desi banca nu a facut niciun anunt in piata.

Brokerii cred ca evolutia este sustinuta de speculatii si zvonuri privind negocierea vanzarii pachetului de control detinut de omul de afaceri Ilie Carbulea, dar si de investitorii care au inceput sa cumpere la orice pret in speranta ca apoi vor vinde la niveluri mai ridicate. Zvonuri privind vanzarea bancii au mai circulat in ultimii ani, insa nicio tranzactie nu a fost incheiata.

Alte zvonuri care au aparut in piata in ultimele il indica pe fostul director general al Bancii Transilvania Robert Rekkers ca posibil viitor director general al Bancii Carpatica.

"Evolutia actiunilor este strans legata de zvonul conform caruia Robert Rekkers ar veni pentru functia de CEO. Repet, este un zvon si nu a fost confirmat de nici una din parti. Daca este sa privim din punct de vedere tehnic, evolutia actiunilor in ultima perioada se afla pe un trend descendent bine conturat. Pe langa acest aspect, mai erau si acele probleme legate de justitie ale domnului Ilie Carabulea, care au afectat banca mai mult la nivel de imagine", a declarat pentru Mediafax Ciprian Birsan, trader la firma de brokeraj Transilvania Capital.

Volumul de actiuni tranzactionate joi a fost mai ridicat decat rulajele din precedentele doua zile, fiind transferate titluri reprezentand 0,41% din capitalul social al bancii, pentru 736.000 de lei. La finalul sedintei, numarul de actiuni Carpatica scoase la vanzare depasea de aproape sase ori cererea.

Atentia speculatorilor s-a indreptat joi spre alte actiuni mai putin lichide, precum Rompetrol Rafinare (RRC), care au avansat cu 9%, dar si spre titlurile Amonil, Oltchim, Dafora si Contor Group, care au atins pragul maxim de variatie admis pentru majoritatea titlurilor de la BVB, de 15%.

Titlurile Dafora si Oltchim au consemnat transferuri de 471.000 de lei si, respectiv, de 434.000 de lei, in timp ce celelalte celelalte rulaje au fost mai reduse.

"Incep sa fie cautate actiunile ieftine, cele din esalonul secund de vizibilitate, care au scazut anul trecut si care in acest an ar putea oferi surprize placute din punct de vedere al cresterii. Unii investitori cumpara acum in speranta ca vor vinde mai tarziu la un pret mai mare", a afirmat alt broker.

Investitorii au realizat tranzactii cu actiuni de 22,2 milioane lei (5 milioane euro), valoare cu 15% peste rulajul sedintei anterioare, de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro).

Pe primele trei locuri in topul rulajelor s-au plasat actiunile Fondului Proprietatea (6,4 milioane lei), Banca Transilvania (2,6 milioane lei) si SIF Oltenia (2,4 milioane lei). Cele trei titluri au asigurat, astfel, peste jumatate din lichiditatea pietei.

La revenirea la tranzactionare, dupa o absenta de doi ani si patru luni pana la aprobarea planului de reorganizare, actiunile Uztel (UZT) au incheiat in crestere cu 6,67%, la 2,4 lei, pe un rulaj de 27.000 de lei. Firma a intrat in insolventa in septembrie 2010, iar de atunci actiunile au fost oprite de la tranzactionare. Prima tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la un pret cu 15% sub ultimul pret din 7 septembrie 2010, dar apoi cotatia a revenit pe crestere.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 841.000 de lei, valoare de trei ori peste rulajul de miercuri, de 253.000 de lei.
Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de actiunile Prospectiuni (PRSN), care au consemnat operatiuni de 345.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,1834 lei, pret in crestere cu 3,62%.

O crestere puternica, de 8,91%, au inregistrat si actiunile Armax Gaz (ARAX), care au ajuns la 0,0721 lei. Evolutia a venit pe al doilea rulaj de pe Rasdaq, de 134.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in crestere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,6%, iar piata de la Paris era in stagnare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri