Bursa din Varsovia (WSE) a reusit sa atraga cele mai multe IPO-uri din Europa in ultimul an, totalul acestora ajungand la 105. Ca valoare, polonezii se afla pe locul cinci, primele pozitii fiind ocupate de London Stock Exchange Group si Deutsche Boerse. Fara niciun IPO in 2012, Bursa de la Bucuresti nu a fost luata in considerare la realizarea raportului PwC IPO Watch Europe, citat de FriedlNews.com.
Circa 40% din totalul IPO-urilor realizate anul trecut in Europa provin din Polonia. Valoarea totala a acestora este de 731 mil. euro.

Oferta publica initiala realizata de Alior Bank in ultimul trimestru din 2012 a fost cea mai mare din istoria WSE. Banca a reusit sa atraga de la investitori 511 mil. euro.

Al doilea cel mai mare IPO a fost facut de statul polonez, care a vandut pe bursa actiuni in valoare de 165 mil. euro ale companiei energetice Zespó Elektrowni „Ptnów-Adamów-Konin”.

Pe Bursa de la Bucuresti nu au existat IPO-uri anul trecut, dar statul roman a vandut totusi un pachet secundar de actiuni Transelectrica pentru 165 mil. lei (37,7 mil. euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Autonom listeaza pe bursa obligatiuni cu dobanda 4,45% in euro