Desi inca la o distanta apreciabila de Bursa de la Bucuresti (BVB), piata de capital din Irak face pasi mari spre dezvoltare, operatorul de telefonie mobila Asiacell Communications reusind sa inchida cu succes o oferta publica initiala (IPO) in valoare de 950 mil. euro. Pentru comparatie, cel mai mare IPO de pe BVB are o valoare de 63 mil. euro, in vreme ce oferta Petrom de aproape 500 mil. euro din 2011 a esuat.

Strainii au cumparat 70% din oferta companiei Asiacell, tranzactia reprezentand o dovada a faptului ca increderea investitorilor in Irak este in revenire dupa o perioada lunga caracterizata de razboaie si conflicte interne. Tranzactia de 1,3 miliarde dolari (950 mil. euro) reprezinta un record absolut pentru piata irakiana si este cea mai mare facuta in Orientul Mijlociu din 2008 si pana in prezent, potrivit The Wall Street Journal.

Cel mai mare IPO facut vreodata pe Bursa de la Bucuresti a avut loc in 2008, cand statul a vandut 10% din Transgaz pentru 63 mil. euro. Guvernul a mai incercat a mai incercat sa vanda in 2011 circa 10% din Petrom, oferta evaluata la acel moment la aproximativ jumatate miliard de euro, insa tranzactia a esuat.

Si in acest an Guvernul promite o intreaga serie de IPO-uri si privatizari pe bursa, precum cele de la Romgaz, Electrica sau chiar Hidroelectrica, dar sansele acestora de realizare sunt aproape imposibil de evaluat din moment ce aproape aceleasi promisiuni sunt facute de mai bine de cinci ani. De asemenea, oficialii BVB mentioneaza cu aproape orice ocazie ca fac toate eforturile pentru atragerea companiilor private in piata, eforturi care insa pana in prezent nu au avut rezultate concrete.

In Irak, Guvernul ii obliga pe operatorii de telefonie mobila sa isi listeze cel putin un sfert din actiuni pe Bursa locala, in caz contrar acestia riscand sa isi piarda licentele. Totusi, in ciuda unui termen limita care a expirat in august 2011, Asiacell Communications este prima companie din domeniu care a si realizat oferta publica initiala.

IPO-ul irakienilor de la Asiacell este asteptat sa genereze o crestere semnificativa a lichiditatii de pe Iraq Stock Exchange (ISX), capitalizarea acestei burse urmand sa se dubleze odata cu vanzarea pachetului de 25% din operatorul telecom.

ISX si-a inceput activitatea in 2004 si are putin peste 90 de companii listate. In ciuda unui program zilnic de doar ore si jumatate de tranzactionare, Bursa din Irak inregistreaza rulaje zilnice de 1-2 mil. euro, cat se face pe Bursa de la Bucuresti intr-o zi slaba (vezi tabelul atasat).

BVB depaseste piata din Irak in special datorita deal-urilor care se fac in afara pietei spot.

Sursa foto: Agerpres/AP (Investitor irakian citind cotatiile in ziua IPO-ului)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri