Strainii au cumparat 70% din oferta companiei Asiacell, tranzactia reprezentand o dovada a faptului ca increderea investitorilor in Irak este in revenire dupa o perioada lunga caracterizata de razboaie si conflicte interne. Tranzactia de 1,3 miliarde dolari (950 mil. euro) reprezinta un record absolut pentru piata irakiana si este cea mai mare facuta in Orientul Mijlociu din 2008 si pana in prezent, potrivit The Wall Street Journal.

Cel mai mare IPO facut vreodata pe Bursa de la Bucuresti a avut loc in 2008, cand statul a vandut 10% din Transgaz pentru 63 mil. euro. Guvernul a mai incercat a mai incercat sa vanda in 2011 circa 10% din Petrom, oferta evaluata la acel moment la aproximativ jumatate miliard de euro, insa tranzactia a esuat.

Si in acest an Guvernul promite o intreaga serie de IPO-uri si privatizari pe bursa, precum cele de la Romgaz, Electrica sau chiar Hidroelectrica, dar sansele acestora de realizare sunt aproape imposibil de evaluat din moment ce aproape aceleasi promisiuni sunt facute de mai bine de cinci ani. De asemenea, oficialii BVB mentioneaza cu aproape orice ocazie ca fac toate eforturile pentru atragerea companiilor private in piata, eforturi care insa pana in prezent nu au avut rezultate concrete.

BVB depaseste piata din Irak in special datorita deal-urilor care se fac in afara pietei spot.

Sursa foto: Agerpres/AP (Investitor irakian citind cotatiile in ziua IPO-ului)